Kungsfiskare

Ända sedan jag flyttade till Lilla Edet har jag vetat att det finns Kungsfiskare här. År efter år har jag kollat efter den, men inte sett. Har jag träffat någon så berättade de att de sett den där eller idag var den där…

Varför såg inte jag den? Blev besviken än en gång, när jag helt plötsligt fick se den.
Ser ni den på bilden ovan?
Tog flera sekunder innan jag förstod….

Fick upp telefonen och tog en bild direkt, där den satt på stenen. WoW, jag fick ett kort åtminstone fick jag ett kort….

Försiktigt bytte jag objektiv och förstorade bilden och fick ytterligare ett kort….

Äntligen!

Kungsfiskare (Alcedo atthis) är en fågelart inom familjen kungsfiskare (Alcedinidae) som vanligtvis delas in i sju eller åtta underarter och har en palearktisk häckningsutbredning. I stora delar av sitt utbredningsområde är den en stannfågel, men flyttar om vintern från de områden där floder och åar fryser till.

Denna gråsparvstora fågelart har kungsfiskarnas typiska profil med kort stjärt, stort huvud och lång näbb. Den är blågrön på ovansidan och orange på undersidan. Den lever vid trädkantade åar och floder och ses ofta när den flyger lågt över vattnet i rak, snabb flykt samtidigt som den lockar. Trots sin färgstarka fjäderdräkt kan den vara svår att få syn på när den spanar efter fisk då den sitter helt stilla på en gren som sticker ut över vattnet. Den lever främst på fisk som den fångar genom att dyka lodrätt, och dess syn har anpassats för att den ska kunna se sitt byte under vatten. Den lägger sina högblanka vita ägg i ett bohål i slutet av en tunnel, som den gräver i en vertikal strandbrink.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s