Samhall

Vad händer på Samhall?
Bror har nu varit anställd på företaget i 35 år och det har fungerat bra under större delen av tiden. På 80-talet fick han en ny förman och hen ville få bort bror från företaget, men hen blev inte långvarig och omplaceringen blev inte av. 2012 var det dags igen. Då bestämde företaget att tillverkning av produkter skulle läggas ner i Trollhättan. Fram tills dess hade allt fungerat perfekt med arbetet på Samhall. Jag gick upp varje morgon och körde honom till bussen (2 km) och hämtade honom var eftermiddag på samma ställe. Att ha sin fasta punkt i tillvaron är viktig för honom.

Nu 2012 rasade hans värld samman och jag fick ta strid för honom och hans hälsa. P4 Väst berättar om detta under rubriken Thomas sjukskrivs när Samhall flyttar. Under 3 månader gick han sjukskriven innan vi fann en lösning på hans resande till och från jobbet. Av de 90 anställda som berördes av beslutet så valde 45 att sluta. Däremot kunde vi med lösningen av arbetsresor fixa att han kunde får jobba kvar. Varje morgon kom färdtjänst och hämtade honom och körde honom från hemmet till Uddevalla och hemresan på eftermiddagarna skedde på samma sätt. Helt plötsligt fick jag semester då jag slapp köra och hämta honom vid bussen.

Vi flyttade till Lilla Edet och då uppkom nya problem. Då hade inte kommunen inte några arbetsresor utan det blev vanlig färdtjänst för 133:- per resa. Vi fick ordna ett betalkort och se till att han hade pengar på ett speciellt konto och betala med. Men problemen slutade inte där. Ibland kunde inte chaufförerna ta betalt med kort, och jag fick betala med Swish, ibland åkte chauffören med honom till bankomaten och lånade kort och kod för att kunna ta ut pengar och betala med. Även detta togs upp i en nyhet hos P4 Väst. År av strul med färdtjänst – nu har bröderna fått nog. Även andra i vår kommun har medverkat i radion angående detta. Annette har en synskada – ”Ohållbart att åka färdtjänst”. Även Västtrafik svarade på de synpunkter vi hade via P4 Väst. Västtrafik: Vi jobbar för att få till en bättre färdtjänst.

Trots att vi fick någorlunda ordning på resorna efter att radion rapporterad det, så är Thomas fortfarande osäker på att resorna fungerar. Varje morgon så måste jag följa med honom ut till parkeringen för att se till att han kommer iväg, se till att betalningen fungerar. Skulle det strula får jag rycka in och betala på annat sätt. Senast förra veckan fick jag betala en resa med Swish för att kortbetalning inte fungerade. Jag måste också varje eftermiddag hålla koll via en app att han blir hämtad på jobbet annars får jag rycka in och fixa till vad som strular, och det på avstånd.

Mycket av strulet som varit har gjort bror osäker och då börjar än en gång Samhall prata om att de vill ha bort bror som anställd.

Uppdrag granskning på SVT har i två program granskat Samhall.
För svag för Samhall och För svag för Samhall: Vad hände sedan?

Screenshot från SVT Play


Efter 35 år och med 10 år kvar till pension ser det ut som det är dags att ta farväl av det som varit tryggheten i hans liv.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s