Hur funkar det?

snip_20180203105458
Jag har de senaste tiden när jag filmat högmässor och gudstjänster i Lilla Edets pastorat fått mängder av frågor hur jag gör men även hur det går till rent allmänt, vid inspelningar.  Just nu sänds gudstjänsterna från S:t Nicolai kyrka i Lidköping och jag hat tagit hjälp av Svenska kyrkan i Lidköping och deras Facebookkonto för att beskriva detta. Några bilder är också från SVT:s webbsändningar.

Fyra mässor är inspelade på tre dagar, varav en är inför publik/statister/medlemmar, dvs ”publikbilder”. En del är inspelade med körer och musiker och en annan del än inspelad när prästerna läser sina texter och predikningar.


Kyrkoherde Karin Enerbäck förbereder sig inför sin del av någon av högmässorna, med liturgisk färg grön. På bild nummer två ser vi hur det såg ut i TV-sändningen. Detta är inspelat när ingen hade tillgång till kyrkan. Man hör skillnaden i akustiken i kyrkan, inga hostanden eller andra händelser som kan ske som spolierar filmningen. Här är man inte heller beroende av var personen står för att ha kontakt med församlingsmedlemmarna utan istället är hen placerad där det blir bra bild, för oss tittare. På första bilden ser man även hur belysning är uppsatt för att ge bra ljus på predikstolen.

snip_20180203103719

Här har vi en översiktsbild över kyrkan när den är full med människor, vi ser också kören och vid takkronan ser vi en kameralift för att ta ”flygande bilder”. Vi ser också kameran i mittgången för att fånga ”publikbilder”.  Man ser ju inga närbilder på någon, så vad som sker på just denna bild, vet vi inte, men ljudet från musiken hörs ju, så vi förutsätter att de sjunger….


Här ser vi människorna går fram för att ta nattvarden och vi ser även hur någon doppar sitt bröd i vinet. Den senare bilden behöver ju inte vara från tillfället utan kan vara filmat separat för att inte störa i nattvardsgången, även om de medverkande är medvetna om att det filmas och skall sändas i TV. Allt är ju filmat på sådant för att visa den enskilde respekt och kyrkofrid. Det anser jag vara mycket viktigt. Och, spelar man in som jag under en riktigt mässa så är diskretion extra viktig, för ingen skall ju behöva känna sig ”övervakad” i en sådan privat situation.

Johan Sundström gjorde en fin video med bilder från inspelningarna.

Prästen Anita Ingvarsdotter skrev så fint om inspelningarna på kyrkans Facebook-sida https://www.facebook.com/SvenskaKyrkanLidkoping/posts/603742039796318

Inbjudan och visning av förberedelser

Avsnitt 1: 
Gudstjänst från S:t Nicolai kyrka i Lidköping. Prästen Martin Wikman predikar och Stora kören medverkar under ledning av Johan Sundström.

Avsnitt 2:
Gudstjänst från S:t Nicolai kyrka i Lidköping. Kyrkoherde Karin Enerbäck predikar. Solisten Hanna Sundström medverkar tillsammans med församlingens sångare och musiker under ledning av Johan Sundström.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s