Spännande framtid

IMG_20180130_160903_281.jpg

I söndags hade vi avtackning av vår präst Martin Edström, då vi nu skall få en ny kyrkoherde, och den vikarierande kyrkoherde, Stefan Nordlander går tillbaka till sin komministertjänst. Det är tråkigt att mista en uppskattad person på en tjänst, men i måste också ha en kyrkoherde som kan leda verksamheten.

Den högmässan var sammanlyst för hela pastoratet, så det var mycket folk som ville säga adjö. Men den var också så upplyftande med mer läsarsånger och stämningen var hög. Jag ångrade så mycket att jag inte filmade den mässan, just för att det var så upplyftande och värmande.

Kommande helg har vi i grannförsamlingen, grannpastoratet och även grannstiftet en kyrkoherdemottagande. Nu skall jag inte göra om misstaget att inte filma, så nu skall jag förbereda att filma mässan på söndag. Programmet blir ju lite speciellt med detta, så jag bad att få hem info, vilket jag har fått. I morgon innan onsdagsmässan så skall jag gå med diakon emérita till kyrkan för att filma lite inför söndagen. Men vi skall också titta på tidigare filmade mässor, som inte sett men varit delaktig i.

Medan ja funderade på hur jag skall filma under mässan, utan att störa för mycket i gudstjänsten, så sökte jag på om fler församlingar i Sverige testar detta med Filmning och utsändning. Jag valde idag för första gången att söka videor och hittade då att även Värnamo pastorat gör tester.

Jag var ju tvungen att ringa och pratade med en präst där. De har testat lite olika varianter, men just nu kör de med en statisk kamera på läktaren, som filmar en viss del av koret, där de flesta rörelser sker. Lite tråkigt i längden att titta på, men även spännande för mig, för att lära mig lite mer.

Delar med mig av en mässa därifrån, så får ni själva ta ställning.

6 reaktioner på ”Spännande framtid

 1. Missionskyrkan (numera Equmenia) i Trollhättan lägger upp gudstjänster som poddar. Ett sätt att komma ifrån att filma folk. Hur bra de är kvalitetsmässigt vet jag inte. Har i ärlighetensnamn bara sett att det finns på webbsidan 😳

  Gillad av 1 person

  1. Jag får inte filma besökarna under gudstjänsttid, bara de som normalt rör sig i koret. Jag filmar heller inte nattvardsgången.
   Har tagit ett foto längst bak i kyrkan när folk ligger på knä, med orden ”Kommunion”.
   Värnamo filmar från långt håll.

   16,30 på onsdagar har Göran Olander från Sjuntorp sitt program Korsdrag. Sedan har vi ju de vanliga programmen.

   Skall gå en poddutbildning i början på februari, men har gjort ett par poddar redan…
   Tanken med filmade mässor är ju att de som inte kan ta sig till kyrkan, dit kommer kyrkan istället…

   Gilla

   1. Nej, jag vet att du inte filmar besökar osv, och tycker det känns trevligare att kunna titta på en gudstjänst än bara lyssna.
    Undrar hur de går vid tv-gudstjänster 🤔 Där filmas ju folket i kyrkbänkarna. Även om jag ärligt talat aldrig fattat varför.
    Det blir lite som när de visar publiken i cirkustältet och de skrattar gott men vi får inte se åt vad… Nu är ju en gudstjänst annorlunda det vet jag – men att titta på besökarna är av lika litet intresse.

    Gillad av 1 person

   2. Gudstjänsterna är oftast inspelade i förväg och sänds vid rätt tillfälle. Där inbjuds besökarna till att delta i gudstjänsten, och de är medvetna om att de är där för TV:s skull. Fördelen med att filma och klippa är ju att jag kan klippa bort sådant som inte skall synas. Men det tar en del jobb i anspråk. Men jag hoppas kunna bygga upp ett arkiv med ”klipp” och sedan klistra in, i filmen. Nackdelen är ju att det blir efterarbetning.
    Men gudstjänsten blir mer levande på detta sätt, för att titta på en statisk bild, är inte kul heller. Jag har tittat på lite TV-GUDSTJÄNSTER och deras klippteknik. All läsning, predikan mm är ju inspelat statiskt och sedan är det inklippt på rätt ställe.

    Gilla

   3. Kommer du ihåg, tur i kärlek, lyckohjulet, och de programmen som gick 5 dagar i veckan?
    Där spelade vi in fem program på en dag. Samma publik, men för varje nytt program så fick publiken byta platser…
    Där försökte vi också spela in i en följd så som programmet skulle bli..,
    Blev det fel, så stoppade vi, och kontrollrummet fick backa bandet till en punkt där det funkade med klippning, och därifrån fick vi börja om, och sedan fortsätta…

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s