Fejkade nyheter och källkritik

kc3a4llkritik_pc3a5_internet_fc3b6r_vuxna_28source_criticism_for_grown-ups29
By Idéa and text: Åsa Kronkvist. All icons are from the Noun Project (thenounproject.com) and licensed according to Creative Commons – Attribution (CC BY 3.0). Section ”Källkritik”: Daniele Catalanotto / ECAL, ”Se”: Rachel Pagliarini, ”Läs”: Alex Valdivia, ”Sök”: Michal Kučera, ”Tänk”: Jens Tärning, ”Dela”: Thomas Le Bas, ”Care”: Thijs Rentier (http://nattuggla.net/kallkritik-vuxna/) [CC BY 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/3.0)%5D, via Wikimedia Commons

Häromdagen så jag en av mina favoritsidor på Facebook hade länkat till en artikel på en viralsajt. Med länkningen länkningen följde också en fråga, som även togs upp i det den länkade till. Men när jag undersökte länksidan dvs den viralsajt som var grunden, så visade det sig att den inte inte hade någon info om vem som drev den, eller inte några kontaktuppgifter. Jag började söka efter mer information  om vad det var för sida, och hittade snart att denna viralsajt hade spridit falska nyheter tidigare.

snip_20180116101835
Skärmdump från Metro.

Ovanstående kan du läsa om här. Jag kollade upp sidan om några traditionella media länkade till denna sajt som spridit fejkade nyheter tidigare. Nej inga traditionella medier länkade till denna sajt…

För mig känns detta väldigt oseriöst och fejkaktigt. Jag har själv blockerat de viralsajter som förekommer då deras agenda bara är att tjäna pengar och inte bryr sig så mycket om om den sprider rätt nyheter, eller i alla fall att det finns någon sanning i det den delar. Så den sajten blev också spärrad.

Men min favvosida på Facebook fick en ordentlig törn avseende trovärdigheten när inte ens den hade gjort någon som källgranskning. Hade varit otroligt lätt att gå ett steg längre i sökningen och gått till en trovärdig källa för att länka till.

En reaktion på ”Fejkade nyheter och källkritik

 1. Visst är det spännande med just källkritik.
  I dag får man lära sig att ange och söka källa redan i grundskolan. Man får lära sig vad som anses vara trovärdigt.
  ÄNDÅ är folk helt totalt blinda när dom är ute på nätet och det egna tänkandet lämnas därhän.
  Inte konstigt att spridning av vansinne går fort.

  Jag skrev själv om detta för ett par år sedan.
  Mycket bra änmne att återkomma till om och om igen!

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s