Män, dags att visa lite stake…

Sex skall vara trevligt, mysigt, njutbart och i samspel. Om det inte handlar om självtillfredsställelse så är man minst två, två som skall njuta tillsammans. För några dagar sedan skedde det igen, det jag inte ville se, sexuella ofredande och våldtäkter på Bråvallafestivalen. Några var väldigt snabba med att peka ut en grupp individer och spy galla över dem, många försökte sig på andra analyser om att det inte var våltäkterna och tafsanded som var orsak till att festivalen ställs in.

Katarina Wennstam skrev så här på Instagram och på Facebook: Jag vill egentligen inte skriva ett skit om Bråvalla. Inte om övergreppen. Inte om att festivalen ställs in. Inte om alla vakter. Varför? För att det BARA ÄR KVINNOR i mitt flöde som skriver om detta. Kvinnor utsätts. Kvinnor är rädda. Kvinnor anpassar sig. Kvinnor engagerar sig. Nej vänta, förlåt, jag har faktiskt läst några män som har FÖRKLARAT för världen varför detta är så upprörande, och det är för att anledningen till att festivalen läggs ner egentligen är ekonomiska problem. Så det så. Då minsann har de tid att posta inlägg. Jag spyr. Detta är INTE EN KVINNOFRÅGA.  Alla män som är tysta sviker. Slut på meddelandet.

Själv var jag en av de som i första skedet höll tyst, men jag följde flödena på de olika medierna vad som kommenterades. Jag väntade på Katarinas reaktion, just för att se vad han skrev, just för att hon kan skriva om detta och att hon kan göra det utan att skuldbelägga oskyldiga. Jag har flera gånger ”hängt ut” Katarina som en god förebild för mig som man, att delta i debatten, att tafsande eller våldtäkter ALDRIG är ok. Jag är övertygad att jag har en absolut majoritet med män bakom mig i detta, men var är ni. Nej, män våldtar inte, med det finns en liten grupp av män, som jag kallar förövare och våltäktsmännen som gör det, som också svärtar ner mitt och ditt rykte.

Jag ser ett stort problem i att vi män INTE säger att det inte är Okey.  Vi behöver inte minst vara förebilder för de unga pojkar som nu växer upp och snart är vuxna män. Varför är vi som tror på jämlikhet så förbannat tysta i denna debatt, och inget säger. Vi är många män som i debatten säger många sunda saker, men när det kommer hit så blir vi tysta. Varför? För varje våldtäkt så blir jag också drabbat, bara för mitt köns skull. Jag har många som ser upp till mig som människa och man, pojkar som vill identifiera sig med mig, och då ställs kravet på mig att jag kan vara en bra förebild. Jag har också gjort mig ett namn, blivit en kändis i vissa kretsar just för att vara förebild. Det är jag oerhört stolt över, men varje person som ger sig på kvinnor svärtar ner mitt rykte, och jag känner heller inget stöd från andra män, män som håller tyst.

Vi måste bli fler män som vågar ställa upp att utnyttja andra med både handgripliga åtgärder och mer verbala handlingar, att detta inte är ok. Men var är ni, MÄN?

Män ni har stake, använd den och säg att det ALDRIG är okej med tafsande och våltäkter ellet andra dominerande handlingar gentemot andra. Det finns en norgehistoria som säger att snoppen på norska heter ”fröjdepinne” använd den och ge fröjd till andra, och vi kan alla fröjdas…

2 reaktioner på ”Män, dags att visa lite stake…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s