Cyberattack

Jag skrev på en väns Facebookssida om den pågpende attacken. Delar i lägget hör så vi alla kan fundera på vår egen säkerhet och vårt ansvar. Mycket spekukationer i mina tankegångar men väl värt att fundera på.

Senaste uppgiften om det som spridits är att det skett via mail och att mottagaren har klickat på en fil. Men fundera görna vidare och vad du kan göra för att inte drabbas.

Hej NN!

Du och jag är ju väldigt noga med säkerheten på Internet, och vi är rädda för dessa tester som till och från dyker upp på Facebook.

Vi vill inte att våra uppgifter sprids vidare av oseriösa företagare eller personer som har ljusskygg verksamhet.

Vi är rädda om vårt privatliv och vi har inte lust att våra bilder och/eller ansikten används på ett oseröst sätt, och porr skulle ju vi inte acceptera att vi blir inklistrade i.

Just nu pågår en cyberattack som började i Storbritannien och nu är det tydligen 74 länder som drabbats.

Är du 100% säker på att inte din dator är drabbad? Är du säker på att du inte har fått något konstigt virus eller program som är med i attacken, i din dator.

Skulle jag sprida ett virus medvetet eller omedvetet är jag ansvarig för den skada det kan orsaka, i alla fall enl svensk lagstiftning.

Om nu tusentals datorer inom sjukvården har drabbats av att filsystem och filer har blivit låsta på många sjukhus i Storbritannien, och förövarna vill ha 2500 per dator för att låsa upp. Hur mycket är du villig att betala? Hur mycket kostar inte detta i pengar för alla inställda operationer och även mänskligt lidande för att det inte kan utföra det som de skulle inom sjukvården.
Oavsett så kommer ju någon att få betala om inte annat än via höjda försäkringspremier. Skall de betala 2500:- per dator för att låsa upp eller kanske det dubbla för att återställa saker, om det nu går?
Vi kasske alla lite mer behöver tänka på säkerhetn på nätet och på vad vi gör…

Vi är väldigt godtrogna i många avseenden, och vet vi verkligen vilket ansvar vi har?

En reaktion på ”Cyberattack

  1. Tyvärr är många människor väldigt okunniga om datoranvändning… Precis som i politiken eller allt annat. Förfärande okunnighet många gånger. Det kommer vi ju knappast ifrån :/ Tyvärr.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s