Blogg100 – för att din röst har betydelse

blogg100-logotype

Nu är det dags för #blogg100 igen. I år är det sjätte året som det drar igång och startdatum är 1:a mars, som brukligt. I år blir det även ett tema, ”för att din röst har betydelse”, och det känner jag som viktigt…

Så här skriver Fredrik Wass på sin sida:

När jag startade Blogg100 för sex år sedan var det ett sätt att utmana mig själv tillsammans med andra. Att blogga varje dag, 100 dagar i rad, var ett sätt att hålla igång flödet av kreativitet. Insikten var att guldkornen ryms i det som blir gjort, inte det som hålls tillbaka.

Sedan dess har Blogg100 blivit något mer. Det har blivit en rörelse, en positiv motreaktion mot en digital omvärld som allt mer kommit att präglas av rykten, ifrågasättanden, taktiska spel och ett allt hetsigare debattklimat, något som eskalerat ännu mer under det senaste året.

Donald Trumps aktiva försök att tysta och misstänkliggöra oberoende medier och viktiga röster som granskar makthavare är oroväckande. Även helt vanliga människor som tillhör minoriteter eller kämpar för deras rättigheter blir attackerade. Vi ser tyvärr samma utveckling även på hemmaplan, där vinklad och falsk propaganda seglat upp som konkurrenter till oberoende och faktagranskade källor (medier, samhällsinstitutioner, vetenskap och forskning) och där människor inte vill eller har möjlighet att skilja dessa åt från rena lögner.

För mig sm tror på människans lika värde, som tror på en fri press sm håller sig inom lagens ramar och de pressetiska regler som gäller, så är det ännu viktigare i år än någonsin att vi gör våra ord hörda. Jag som tagit striden många lika ämnen, där jag har lite kunskap om saker och ting, ser ju ofta hur saker vinklas till förmån för den egna politiska uppfattningens skull. Jag har ju varit med i olika grupper på Facebook där man kunna hämta styrka och kraft, bland annat mor nazism. Men till slut blir gärna sådana grupper självfixerade vid sin åsikt så även faktaresistens uppträder även där. Då blir inte debatten sund, när vi försöker göra de svåra frågorna till lätta svar. Sociala medier spårar lätt ur, då vi skriver först och ibland tänker efter senare, så för mig är bloggen ett utmärkt sätt att lufta mina tankar…

Vill du läsa mer och kanske även hänga med, så hittar du mer info här.

2 reaktioner på ”Blogg100 – för att din röst har betydelse

 1. ogamotoga

  I år hoppar jag över blogg100 … tror inte jag kan skriva om ”händelser”, men ska bli intressant att läsa vad ni andra skriver. 😊

  Gillad av 1 person

  1. Har du ambitionen att skriva var dag, så tycker jag nog du skall hänga med ”för din röst är viktig”. Behövs ju skrivas om annat också.

   Jag sitter ju redan i skiten med främlingsfientlighet, men man orkar ju inte bara se det negativa..

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s