Vad är mod?

faceapp_1487240407097

Vad är mod?
För några dagar sedan blev jag uppringd av en person i mitt pastorat. Personen frågade om jag ville ställe upp inför konfirmander och berätta om mitt sociala/diakonala engagemang i samhället.

I dag var jag nere vid kyrkans hus och pratade med personen hur den hade tänkt sig det hela, och hur lång tid jag hade på till mitt förfogande.

wp-1487397081914.jpg10-15 minuter är vad jag får, och då måste jag hitta det viktigaste varför jag gör detta.

Tänker ta på mig min fina jumper som visar att jag ä svensk, men har en del av mina rötter i Tyskland, hur mot fick fly mm.

Jag kommer att visa upp min trygghetsvandrarväst för att jag försöker skapa trygghet i dagens oroliga samhälle, inte minst här i Trollhättan.

Samtidigt är det viktigt för mig att berätta hur jag tar strid både på Internet och IRL till att vi skall lära oss av historien.

Men samtidigt är det viktigt att få fram budskapet att vi alla kan göra något för vår gemensamma trygghet.

Nu skall ju detta ske i kyrkans regi och då skall jag också ta fram det mitt kristna perspektiv i det hela. Normalt berättar jag sällan om min kristna tro, då jag inte är född eller fått ett uppdrag till att göra det. Sällan jag pratar om det inom kyrkan, men inom mig tror jag att jag fått Guds kallelse att berätta om historien om mor, men också min panikångest, och hur jag idag kämpar mot orättvisor på olika sätt men också försöker skapa trygghet i samhälle genom att göra det lilla jag kan…

Vi måste våga tro på oss själva, och oavsett om vi hämtar styrkan, som i mitt fall från Gud, eller om vi hämtar den någon annanstans.

Nu till min fråga, vad är mod?
När jag satt där igår med min vän i kyrkan, så sade hen att jag har mod, och måste berätta om det. Mod, tänkte jag, vad är mod…Jag ser mig inte som om jag har mod, eller att jag är modig. För mig känns det så enkelt att jag berättar min historia, vad jag har upplevt och vad jag vet. Men jag tror på sunt förnuft, jag tror på människan, medmänniskan och på Gud… Är det mod, ja då är jag modig…

Jag slog upp mod i Wikipedia:
Mod, latin fortitudo, är en personlig egenskap och en av kardinaldygderna. Inom katolicismen tolkas fotitudo även som uthållighet. En modig person handlar i överensstämmelse med sina övertygelser och önskningar, även vid risk för negativa konsekvenser mot det egna jaget. Mod betraktas av många som en moraliskt eftertraktansvärd egenskap, en dygd.
Man brukar skilja på fysiskt och moraliskt mod. Fysiskt mod är förmågan att övervinna smärta och kroppsliga plågor, medan moraliskt mod är förmågan att övervinna risker för anseende och prestige.
Mod är att vara rädd men övervinna rädslan för att göra det som ska göras. Mod stärker individens självkänsla och hjälper personen att övervinna sin rädsla genom exponering.

Bilden till inlägget är en test av en app som kan forma mig utifrån några förvalda punkter… Kan det vara mod att visa sig som man är, som en app tror jag såg ut, eller jag ser ut som om jag vore kvinna, charmör, eller riktigt glad.

9 reaktioner på ”Vad är mod?

   1. Ungefär så som jag ser mig själv.
    Mina långa hundpromenader vill jag vara ensam, kanske med en ljudbok i öronen. Självsamhet är något mycket viktigt för mig, det är då jag hämtar kraft och stryka. Och udda ideer har jag också 🙂

    Gillad av 1 person

 1. Det är ingen konst att vara modig om man inte är rädd. Minns inte om det var Nalle Puh eller Bamse som sa det men jag tycker det speglar ordet mod bra. Mod är att göra sånt man egentligen inte vågar men som behöver/måste göras. Mod är att vara sig själv och att vara ärlig mot sig själv när man förväntas vara/säga som alla andra. Mod är att se, se dem/det som det är bekvämast att blunda för.
  Så, jo Bengt, jag tror du har mod på många sätt.

  Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s