Gammalsvenskby

4093915-gammalsvenskby-1
Nyligen avslutades Allt för Sverige på tv:n där svenskamerikaner tävlar om att återse sin svenska släkt. När jag var i USA för några år sedan så träffade jag en del människor med svenskt påbrå och en del pratade fortfarande svenska, några hade glömt Å Ä Ö, och pratade med O och A istället. En man från mina hemtrakter hade gift sig med en svensk indian, jag kvinnan var från Norge och de pratade skandinaviska sinsemellan.

I staden Kingsburg i Kalifornien var de nog mer svenska än vi i Sverige är. Till och med vattentornet i staden har målning av kurbits. På stadens facebooksida finns massor av bilder om man vill kolla in.

Men även i österled finns svenskar som startat ett nytt liv. I Ukraina finns Gammalsvenskby, en by som bebos av svenskättlingar från Dagö.

Gammalsvenskby (ukrainska: Старошведське, Starosjvedske; tyska: Altschwedendorf; lokal svensk dialekt: Gammölsvänskbi) är en del av Zmijivka i Cherson oblast invid Dneprs strand i Ukraina. Byns namn kommer av att den bebos av ättlingar till utvandrade estlandssvenskar, varav vissa fortfarande talar en svensk dialekt.

Gammalsvenskbys befolkning kom ursprungligen från Dagö i dagens Estland, som till 1721 var en del av Sverige. Under den ryska kejsarinnan Katarina II kom en del av den svenska befolkningen på ön att flytta i augusti 1781. Med löften om bördigt land omflyttades de till Nya Ryssland i det som idag är södra Ukraina, där det forna Krimkhanatet området användes som kolonimark. Vissa källor säger att migrationen var ett tvång, andra pekar på det faktum att fattiga och förtryckta bönder gavs något som måste ses som ett generöst erbjudande vid tidpunkten.

Slutresultatet kom dock att bli katastrofalt. Många av de omkring 1 000 byborna dog under marschen till sitt nya hem. När de anlände fann de inte några spår av de hus som hade utlovats skulle stå klara för dem. Under det första året i Nya Ryssland kom många av byborna att mista sina liv. Enligt kyrkböckerna var enbart 135 personer vid liv i mars 1783.

Efter Sovjetunionens fall har kontakterna med Sverige återupprättats. I dag har byn 150–200 invånare av svenskt ursprung. Endast några av dem talar ännu i dag flytande svenska. Visst ekonomiskt stöd har getts av Svenska kyrkan och av Gotlands kommun. Gotland skrev den 15 april 2001 ett vänortsavtal med byn. 1996 grundades Chumak, ett svenskägt företag som producerar matolja, ketchup och livsmedelskonserver, i den närbelägna staden Kachovka. 2008 var svenska kungaparet på officiellt besök i Gammalsvenskby.

Härom dagen hittade jag ett program om Gammalsvenskby, som jag tyckte var mycket intressant. Delar med mig av den här.

En reaktion på ”Gammalsvenskby

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s