Hur ser din bubbla ut idag?

5519674980_edf56d342c

Om verkligheten och kartan skiljer sig åt, så är det kartan som gäller, eller?
Du är ute med bilen och kör på en fin väg, som du kollat upp på kartan. Helt plötsligt har vägen rasat och det går inte att köra. Men kartan visar ju något annat, så vad väljer du, kartan eller verkligheten?

Facebook är också en karta som försöker spegla verkligheten, men kan ju också förstärka felaktigheter. I normalfallet ser du ungefär hälften av vad dina vänner skriver och ditt flöde anpassas ju efter det. Facebook publicerar ju inte saker i den ordning de skrivs utan räknar ut med algoritmer vad den tror är mest intressant för dig.

Facebook väljer ut vad du ser i ditt nyhetsflöde genom att analysera vad du gillar, vad du läser och vem du är vän med. Det sker förstås inte genom att du har en privat redaktör som listar ut vad du är intresserad av, utan genom en algoritm – som för övrigt designats av människor av kött och blod. Algoritmernas stora baksida är att de bara ger oss de nyheter vi själva vill se. Så för att kunna använda Facebook på bäst sätt är att försöka förstå hur det fungerar.

Den viktigaste regeln är att inte skriva någon nu uppdatering eller dela något oftare än ca var 45:e minut.

Nina Jansdotter skriver så här i sitt eget flöde:
Jag har noterat att många blir desperata för att ingen gillar och kommenterar deras inlägg och då lägger de upp mer och mer i hopp om att synas. Om du skriver statusar eller delar inlägg oftare än med cirka 45 minuters intervall så klassar Facebooks algoritmer dina inlägg som spam och ser till att ingen ser dem förutom de som går in på din sida själva och scrollar. Så desto mer du bombar ut – desto färre får det du lägger upp i sitt flöde. Dela gärna vidare så att fler förstår hur detta fungerar och slipper bli ledsna över att deras inlägg verkar vara osynliga.

Nu till ännu ett problem. Du lägger upp mycket i ditt flöde men nästan igen ser det och dina inlägg blir inte så populära hos dina vänner. I o m att du inte är så populär, så kommer du att sjunka längre ner i flöde och blir ännu mindre populär, tills du mer eller mindre försvinner helt i dina vänners flöde.

Skriver du något och du får någon reaktion på inlägget inom ca 20 minuter, så får inlägget en extra puff och syns högre upp. Så bra inlägg bör ju skrivas när du har många vänner som är online samtidigt, och hoppas att de hjälper dig. Så jag som är vaken på natten, kan knappt förvänta mig att mina nattliga inlägg blir populära och jag inte har många vänner i USA som puffar upp dem.

Jag har vänner som liksom jag inte har något till övers för de främlingsfientliga och delar just inlägg där dessa försöker genomskådas. FB vet ju inte om det är bra eller dåliga nyheter så de tror ju du gillar det partiet då du delar partinamnet och också personer som nämns och fyller ditt flöde med mer sådan info. Ibland får du ju upp förslag på nya vänner som kan baserar på samma intresse, just för att ni gillar de främlingsfientliga.

Jag har vänner som har ett gott öga till vackra bilder, så när den kommer till sin facebooksida så delar den alla dessa bilder med sina vänner. Men det är ju bara första delningen som syns, och resten räknas som spam, och syns inte för vännerna.

Fyra dagar i veckan promenerar du till din livsmedelsbutik för att handla. Naturligtvis vet Facebook om att du är där och försöker anpassa annonser efter det. Mitt emellan butiken och ditt hem ligger en liten affär som säljer leksaker för vuxna. Facebook vet ju att du är där också, för den ser ingen skillnad på att du bara går förbi eller går in i butiken. Då får annonser för just dessa leksaker och du får förslag på nya vänner, som just kanske handlar mycket i dessa butiker. Ni kanske har samma intresse av just dessa varor.

För några dagar hade vi snökaos här och många inställda bussar. På Facebook flödade hatet om bussarna och varför de inte gick. Ja det var bussarna, chaufförerna och Västtrafik som fick ta emot hatet. Varför var det ingen som anklagade snöröjarna och frågade dem varför det var så. Snörekord för så tidigt på året som 43 cm på några timmar och röjarna hann inte med. Men jag åkte ändå med de få bussar som gick och där visades kärlek och tacksamhet att bussarna försökte ta sig fram, där de kunde. Så på Facebook flödade ett hat medan det i verkligheten flödade kärlek.

Går vi till det Amerikanska valet och ser på resultatet. Clinton fick totalt flest röster medan Trump  vann pga att han tog flest elektorsröster. Nu demonstreras det mot valresultatet. Hur mycket var det FB som gjorde det? Kanske det i sista ändan var (omedvetet) riggat? Då många just pratade om Trump, så blev hans budskap mer exponerat än Clinton, medan Clintons anhängare kände sig mer säkra på att hon skulle vinna. Jämför bara en annons i EN tunnelbanestation som nådde 98% av den svenska befolkningen.

Sajten chiffer.se skriver på en sida så här i samband med att FB ändrat sina algoritmer och höja statusen på familj och vänners statusar på bekostnad av företag och publicister:
Därför uppmanar de återigen aktörer på Facebook att tänka en gång till innan de postar ett inlägg. Är innehållet någonting som dina följare verkligen vill ha och kommer att dela med sig av? Annars riskerar innehållet att bortprioriteras nu när vänner och familj tar tillbaka sin – i Facebooks ögon – rättmätiga roll som herren på täppan.

Kolla gärna in nedanstående klipp från TV-serien Sociala monster och ta dig en funderare.
Hela TV-serien hittar du på denna länk.

Du kan även läsa lite mer om algoritmer här på Salgado.

Pronto.se kan du lära dig lite mer hur du skall skapa säljande inlägg.

Men ibland kan Facebook också vara integritetskränkande: Facebooks algoritm avslöjade patienter

Expressens journalist, Anna Hellgren,  går så långt att hon påstår att:  Facebook har kapat det offentliga samtalet

En reaktion på ”Hur ser din bubbla ut idag?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s