Ville skriva om kärlek och vänskap

20160716_163519

I går kväll och i morse ville jag skriva om min, brors plus Nussäs underbara dag på stadsfesten i Trollhättan där det nu är fallens dagar. Jag laddade upp bilder i bloggen och började skriva när det plingade till på Twitter att jag fått ett svar på en Tweet. Ett hatinlägg på min twittervägg som jag vet ibland kommer på Twitter pga av mina åsikter om människors lika värde. Samma sak händer ibland i bloggen men tyvärr även bland mina Facebookvänner.

Jag hade ännu inte kollat mitt Facebookflöde men börjar bli van och förbannad över att se delningar om vårt främlingsfientliga parti. Suck, glädjen var snart borta och lika så koncentrationen på vår fina heldag i kärlekens tecken. Snart fylldes mitt flöde av hat mot muslimer, kvinnor och män. Jag ser gång på gång hur vi generaliserar i allt vidare grupper, grupper ställs mot grupper, invandrare mot ”behövande” svenskar, kvinnor mot män, kristna mot muslimer. Vad ÄR detta?

Hitler byggde med sin tunga upp ett hat mot en grupp, judar, och fick folk med sig, och när han vunnit valet drev han igenom en enpartistat. Vad har vi lärt oss av detta? En del personer väljer idag att sprida sitt hat mot muslimer, andra mot invandrare och andra väljer att sprida sitt hat mot kvinnor respektive män. Precis som Hitler!

Vad vill vi åstadkomma med detta? Det är inte muslimer som självmordsbombar, der är självmordsbombare. Det är inte muslimer som kör in i folksamlingar, det är en hatisk person vars drivkraft vi ännu inte vet fullt motiv om. Vilka som försökte göra militärkupp i Turkiet vet vi ännu mindre om. Det är så lätt att hitta ursäkter genom generaliseringar för att stilla vårt eget samvete. Vi försöker hitta ursäkter i historien om varför muslimer är så vidriga människor, liksom vi försöker hitta samma sak för kvinnor resp män. Det finns hatiska människor överallt som försöker göra sin tro till en allmän uppfattning.

Vet vi verkligen vem som ligger bakom alla konton vi delar inlägg från? Det finns ju undersökningar på att dessa främlingsfientliga har flera olika konton men anonyma nicknames eller ibland helt vanlig namn. Är det sverigevännen som tagit ett kvinniklingande namn och säger att ”män våldtar” och så hyllar vi alla den personen som en person som vågar säga sanningen. Genom mitt synsätt att se, så splittrar vi bara oss själva och de som vinner är de som vill splittra. Då vinner hatet. Självmordsbombarna finns idag och det är de vi måste få fast. Väldtäktsmännen finns idag och de är de vi måste få fast. Där krävs att vi alla tar vårt ansvar och gemensamt arbeta för att så sker. En främlingsfientlig person tyckte någon skulle ställa sig på Öresundbron med en kulspruta medan en annan tycker vi skall kastrera alla män. Hat mot en grupp som inte kan hjälpa att de tillhör gruppen.

Är det i denna gemenskap vi vill leva? En kvinna sade till mig, ibland måste man generalisera! Jag hoppas innerligt att det inte var samma kvinna som pratade om kulspruta på Öresundbron. Eller, det kanske skall vara det jag hoppas på…

Judarna skulle bära Davidsstjärna så vi såg vilka som var judar. När HIV kom skulle HIV-smittade tatueras och vem skall märkas idag?

PS. Hinner inte ens skriva färdigt inlägget innan vi hör om poliser ihjälskjutna i USA.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s