Avtalsförhandlingar tidningsbud #bloggswe

tidningsbudSnart är det dags för avtalsförhandlingar för oss tidningsbud. Transportarbetaren sammanfattar våra krav på detta sätt:

– Tre frågor är extra viktiga. En handlar om garanterad arbetstid. I dag måste företagen erbjuda minst tolv timmars arbete per vecka i genomsnitt. Buden vill höja detta och målet är att få en arbetstid som gör att man blir kvalificerad för a-kassa.

– Arbetsplikten retar många. Låt säga att ett bud är schemalagt från 02.00 till 05.00. Enligt avtalet kan arbetsgivaren beordra dig att jobba ända till 07.30. Orimligt tycker de anställda, särskilt de som har andra jobb som väntar.

– Den tredje stora frågan handlar om avlöningen. I dag betalas morgontidningsdistribution och ”övrigt distributionsarbete” olika. En harmonisering måste till.

Bloggen Tidningsbud skriver på sin Facebooksida så här:

I januari börjar förhandlingarna om ett nytt avtal.
Vid förra avtalet skrev företagen och Transport i en kommentar att löneparagraferna 4 och 5 ska slås samman i kommande avtal.
Man kommer att förhandla om en ny löneparagraf med sänkta löner och höjda ob-tillägg på natten.
På dagtidsarbete blir lönen högre för de som har längre anställningstid.

Vid avtalsförhandlingarna 2012 inriktade sig Transport enbart på att få bort den beryktade gratiskvarten. I de kommande förhandlingarna är det en annan fadäs som står i centrum. Precis som med gratiskvarten så har den orimliga arbetsplikten, som varar till halv åtta på måndag-fredag och halv nio på lördagar, retat upp tidningsbud över hela landet.
Ett av huvudkraven i förhandlingarna blir att begränsa arbetsplikten och sätta den i relation till sluttiden och sysselsättningsgraden.

Tidningsbudens garanterade arbetstid är en skamfläck på svensk arbetsmarknad. Att offra sömnen 6 nätter i veckan för 2 timmars garanterad betalning.
Minsta betald tid måste öka till 3 timmar eller 18 timmar per vecka. Det är ett annat huvudkrav.

Därtill kommer man att kräva en avtalsskrivning om att alla företag måste lämna en bekräftelse till tidningsbuden på all rapporterad mertid, för att försöka minska bolagens fifflande med mertiderna.
Man kräver också ett lönetillägg vid distribution av värdegods.

I det nya numret av Transportarbetaren finns en sammanfattning av de olika yrkesgruppernas krav i avtalsrörelsen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s