Kvinnor vid mannens arsle (nya sedlar) #bloggswe

Collage av Anna-Karin Brikell
Collage av Anna-Karin Brikell

Som bekant får nu Sverige nya sedlar som är det bästa tänkbara ut säkerhetssynpunkt.

I lördagens Vaken med P3 och P4 skrattade programledarna över nyheten att någon hade räknat ut att summan på kvinnornas sedlar är betydligt lägre än för männens sedlar. 620 kr jämfört med 1250 kr.
Anna-Karin Brikell, som har skapat collaget, undrar om Riksbanken ville skildra lönegapet mellan kvinnor och män.
Ja, vi kan alltid vrida och vända på olika saker. När Riksbanken skapade de nya sedlarna så tog man fasta på Astrid Lindgren, som många barn känner igen och valde motivet just på tjugan, då de tror att det är den sedeln som kommer barnen närmast. Därefter fortsatte de med varannan man och varannan kvinna. I antal är det nu lika många män som kvinnor. jämställt så det förslår.

Efter att det pratats i radion om sedelvalörerna med kvinnor och män, så har ovanstående bild spridits på nätet i parti och minut.

Metro.se skriver i en artikel: Kollar man på det totala värdet av sedlarna som var i cirkulation den 31 december 2014 så var 500-lappen överlägsen. Värdet av 500-kronorssedlarna, som nu ska prydas av Birgit Nilsson, var hela 57 miljarder kronor. Att jämföra med 1 000-lapparna som var värda ungefär sex miljarder kronor vid tidpunkten.

Expressen.se skriver: Tittar man på vilka sedlar som är vanligast att använda så är det 20- (Astrid Lindgren), 100- (Greta Garbo) och 500-kronorssedlarna (Birgit Nilsson). Och det är de tre som pryds av kvinnor.

Jag vet inte om jag har rätt eller fel, men det jag har sett är att män ofta har plånboken i bakfickan. Tittar man på sedlarna som är mest använda är det sedlar med kvinnobilder.

Mitt konstaterande är att det är kvinnorna som är männens arslen närmast…
(Har man plånboken i innerfickan, så kommer kvinnorna närmare mannens hjärta)

Läs gärna: Nya sedlar, gammalt problem – feministisk idioti i repris

I min värld är män och kvinnor lika mycket värda och vi måste alla hjälpa till för att det inte skall vara så tydliga skillnader i lön mellan könen. Men detta med sedlarna valörer, går för långt enligt min mening.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s