En organisations födelse #bloggswe

angry-man-274175_640

Det finns mycket forskning gjord på grupp-processen, dvs vad som händer när olika människor slår ihop sig till en grupp. Gruppen genomgår några förutsägbara stadier:

Stadium 1: Orienteringsfasen. Alla är artiga, det sker få egna initiativ, man vänder sig till den som är ”ledare”, man tror att om man inte förstår ngt så är det för att alla andra har koll och man själv är ny. I detta stadium sker ingen effektiv ”produktion”, utan alla är upptagna av att fundera på om de hör hemma i sammanhanget, och om dem är önskade av de andra, och försöker hitta sina egna roller.

Stadium 2: Konfliktstadiet. Nu börjar gruppens medlemmar att känna sig trygga. Man vågar ta egna initiativ och lufta sina åsikter. Här kommer konflikterna och det kan emellanåt bli hårda smällar. Här sker definitivt inte någon effektiv produktion, däremot mycket känslor och många som har ont i magen. OBS OBS: OM man lyckas lösa konflikterna på ett konstruktivt och bra sätt så att gruppen lär sig att: ”Här kan man begå misstag och ha olika åsikter, men ändå reda ut det och samarbeta!”, ja då kommer gruppen att gå vidare till stadium 3. Lyckas man inte med konfliktlösningen på ett bra sätt fastnar gruppen i stadium 2 eller går tillbaka till stadium 1.

Stadium 3-4: Ett effektivt team som på ett strukturerat och effektivt sätt arbetar mot ett gemensamt mål. Man har en hög effektiv produktion. Här känns det som att underverk kan ske, för att man är så starka tillsammans. Konflikter sker, men man har lärt sig att lösa dem på ett smidigt sätt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s