Ingrid Bergman 100 år #bloggswe

wpid-wp-1440958386042.jpeg
wpid-wp-1440958486819.jpegI går hade Ingrid Bergman fyllt 100 år om hon hade levat men tyvärr slutade hon sitt liv alldeles för tidigt.
1957 köpte Lars Schmidt ön Dannholmen utanför Fjällbacka och det blev hennes koppling till Sverige trots sin stora internationella karriär. Där kunde hon leva i trygghet men var även accepterad av ortsbefolkningen som inte gjorde så stort väsen av att de hade en stor stjärna boendes där. Både ute på ön men också i samhället kunde hon röra sig obehindrat. Många stora kändisar har besökt orten och Ingrid, så den är väl stjärntrampad marken där ute i havsbandet. Att samla familjen där ute i den svenska sommaren var viktigt för Ingrid.

wpid-wp-1440958774121.jpegIngrid hade 50 aktiva år som skådespelare med 3 Oscars, 4 Golden Globe, 2 Emmy plus ytterligare 20-talet priser. 6 långfilmer plus både teater och TV-produktioner.

Ingrids aska spreds i vattnet utanför Dannholmen, även om en mindre del även är begravd i Stockholm.

Ingrids minnesbyst pryder nu torget i Fjällbacka och torget döptes i samband med det om till Ingrid Bergmans torg. En utställning om Ingrid finns just nu på torget som berättar mer om Ingrid och hennes koppling till samhället. I dag var jag och bror där och hedrade hennes minne och samtidigt fick vi chansen att se Fjällbacka utanför turistsäsong, vilket inte händer så ofta.

wpid-wp-1440960433248.jpeg Ingrid Bergman är en av de internationellt mest kända svenskarna. Hon anses enligt American Film Institute vara en av de främsta skådespelerskorna genom tiderna

Ett flertal dokumentärfilmer, tv-program etc har gjorts om Ingrid Bergman genom åren, bland annat i medverkan av hennes dotter Pia Lindström. Till 100-årsminnet av hennes födelse hedrades Ingrid Bergman på Filmfestivalen i Cannes 2015, där hennes ansikte prydde festivalaffischerna och Stig Björkmans tvåtimmars dokumentärfilm Jag är Ingrid premiärvisades. Denna dokumentärfilm innehåller en mängd tidigare ovisade privata smalfilmer tagna av henne och familjemedlemmar etc och bygger till stor del på hennes egna dagboksanteckningar.

wpid-wp-1440960653789.jpegNu under denna helg visades filmen om henne i Fjällbacka kyrka, för ortens och tillresta intresserade. Bland andra medverkande är Pia Lindström med och berättar om sin moder. Pia fick hon i sitt första äktenskap med Petter Lindström. Barnet fick namnet Pia för att symbolisera kärleken mellan föräldrarna, Petter Ingrid Alltid, blev PIA.

Mer information om Ingrid finns på Wikipedia och även på hennes egen internetsida med adress http://www.ingridbergman.com/

Jag och bror hade en underbar dag i Fjällbacka som visade sig från sin bästa sida med värmande saltstänk från havet.

Tack Ingrid för vad du gav oss och hela övriga världen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s