Jag, ingen äkta svensk #Fosterland #bloggswe

Jag har följt programmet #Fosterland på #SVT.
Så här beskriver SVT själva programmet: ”Fredrik Önnevall reser i olika länder för att träffa personer som själva kallar sig nationalister. Och för att träffa de andra, de som känner sig som nationalisternas måltavlor. Hur tänker de? Och vad tänker Fredrik själv? Vad är det som skiljer honom från de andra? Och vad är det som styr våra olika val i livet?”
Enligt några individer, som säger sig företräda vissa partier i olika länder, så har de definitioner på vad en äkta landsman är. Skall jag översätta det till min egen individ, så är jag ingen äkta svensk.

Jag föddes 1960, på ett svenskt sjukhus i en svensk stad, Trollhättan. Far var svensk medborgare och mor tysk medborgare. Mor kom till Sverige i mitten på 1950-talet och då till Borås. Hon kom som arbetskraftsinvandring då företaget Algots hade gjort en värvningsturne i Tyskland. För mor var det perfekt, då hon kom nära den man hon älskade, min far. Även en av mors systrar kom också med hit. Systern hamnade i fabriken men medan mors arbetstillstånd strulade och det löste sig genom att hon istället fick jobb i familjen Algots, som barnflicka.

Familjen Algots och mor blev mycket fina vänner och trots att hon blev nära vän med familjen så var hon dock anställd som barnflicka. Mor jämförde sig ofta med Maria von Trapp i filmen ”Sound of Music”, då det från börja var svårt att få barnen att förstå att mor var deras guvernant. Många gånger så blev det från början, -”Du bestämmer inte över oss”. Jo det var precis det hon gjorde, vilket deras far berättade för dem. Mor blev mycket omtyckt och blev som sagt en del av familjen.

När min broder kom 1963, så bestämde sig mor och far sig för att mor skulle söka svenskt medborgarskap, vilket också beviljades. Både jag och bror är födda i Sverige, fick svenskt medborgarskap i samband med födseln. Jag känner mig som helsvensk även om jag har mycket gemensamt med Tyskland. Jag har aldrig haft något utlänskt medborgarskap.

Den retoriken som finns i programmet, så är jag trots allt inte äkta svensk. Men om jag inte är svensk, vad är jag då? Tysk? Jag vet inte…

Om nu någon får för sig att ta mitt medborgarskap ifrån mig, vad blir jag då? Statslös?
Tanken skrämmer mig…
Skall jag tillbringa resten av mitt liv i en flotte ute på atlanten, skall jag hoppa på ett lastbilsflak för att söka politisk asyl i något annat land?
Vem är jag mitt i allt detta?
Skall jag arkebuseras eller gasas ihjäl likt judarna, så som icke önskvärd?
Frågorna är många…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s