Hornborgasjön #blogg100 #tranor #utflykt

I dag var vi på utflykt till Hornborgasjön, jag, mor, bror och vårt stockholmsfrämmande.

Hornborgasjön är en insjö i Västergötland, belägen cirka 15 kilometer sydöst om Skara och som idag räknas som en av Sveriges rikaste fågelsjöar. Sjön och dess omgivningar är sedan 1999 naturreservat. Sjön har en yta på 28 kvadratkilometer och natura 2000 området är 40 kvadratkilometer stort.

Hornborgasjön är allmänt mest känd för den stora mängd tranor (Grus grus) som stannar till där på våren för att spela innan de flyger vidare till sina häckplatser. De rastar där också under andra halvan av året, innan de flyger söderut till sina vinterkvarter. Ibland kan så mycket som 12 000 tranor befinna sig där samtidigt. Rekordet är från 3 april 2012 då 26 500 individer fanns på platsen. Det gamla rekordet, 18 500, var från 31 mars 2009.

DSC_0067
Mor ser fram emot resan

DSC_0070DSC_0071DSC_0075DSC_0076DSC_0077DSC_0078

En reaktion till “Hornborgasjön #blogg100 #tranor #utflykt

  1. Så nydelige bilder du har tatt. Videofilmen er veldig fin. Imponerende mange traner på ett sted. Flott å se nærbilder av dem, spesielt når de kommer flygende 🙂 Tranene ser så store ut, trodde de var mindre. Nydelig sted. Skjønner at det kommer mange som vil se dette vakre skyet. Mvh Eli

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s