Bohuslän – Ljungskile

DSC_0397En tur till Ljungskile resulterade lite bilder.
En vy utefter vägen över Vargfjället.

DSC_0398

Ljungskile har en lite annorlunda gångbro över vägen för att förbinda samhället med stranddelen som delas av motorvägen.

DSC_0403 DSC_0399 DSC_0401DSC_0402

Lyckorna är en tidigare badort i Ljungskile, Uddevalla kommun, grundad 1877 av Robert MacFie på ett berg vid havet, vid den nuvarande badstranden Kungsparken.[1]
Lyckorna hade varmbad till mitten av 1900-talet och två kallbadhusen, informellt Gubbis och Gummis, som numera är rivna. Det tidigare societetshuset och vissa kringliggande hus revs i mitten av 1990-talet. Kvar i området finns dock bostadshus som är uppförda från 1877 till ungefär 1920, uppförda för att användas för kustnära sommarboende av välbärgade personer.

DSC_0404

Vid Åsen, nära Grinneröds kyrka, Uddevalla kommun, finns en bevarad del av vägen i 1930-talsutförande. Den är Sveriges första byggnadsminnesförklarade väg. På platsen finns en liten utställning och rastplats.

Tidigare gick vägen (dvs rikstvåans senare sträckning, inte den via Lilla Edet) från Svenshögen över bron som ingår i byggnadsminnet, över kullen intill, korsade den nutida vägen, vidare genom Gunneröd och Hälle till Ljungskile. 1847-1852 lades vägen om till ett högre läge öster om Svenshögen. 1901 flyttades vägen från Hälle till ett västligare läge längs Ljungs kile (havsviken). 1934 började sträckan stensättas. Längs vägkanterna göts betong, på vägen lades sättsand ut och täcktes med gatsten. Vägens mitt markerades av mörkare gatsten i vanlig ordning. Sträckan var klar september 1935, men godkändes för trafik först år 1937. År 1955 omlades vägen vid Åsen i sin nuvarande östligare sträckning. Den gamla sträckningen övergavs, men renoverades på 1990-talet och blev byggnadsminne 1998-05-16.

DSC_0405Grinneröds kyrka.

Kyrkan har anor sedan medeltiden och delar av den äldre kyrkan ingår i den nuvarande kyrkan som är byggd 1858-1859 efter ritningar av byggmästaren Anton Persson från Bollebygd. Tornet som är från 1700-talets mitt fick vid ombyggnaden ”trappgavlar” som är mycket ovanligt i Bohuslän. Nuvarande sakristia vid norra sidan tillkom 1942.

BackamoDSC_0410 var sedan 1724 övningsplats i Grinneröds socken för Bohusläns regemente. Från 1770 blev Backamo regementsmötesplats för Bohusläns dragonregemente, som året därpå omorganiserades till infanteri och blev Bohusläns regemente. 1913 flyttade regementet från Backamo till nybyggda kaserner i Uddevalla, I17.
Under andra världskriget användes Backamo som interneringsläger för tysk militär som i krigets slutskede hade deserterat till Sverige. Där internerades även en del av de balter som senare, vid den så kallade baltutlämningen, lämnades ut till Sovjetunionen efter kriget. Anläggningen vid Backamo är fortfarande intakt och används än idag, bl.a. som kursgård. Den ligger i Uddevalla kommun vid väg 167 mellan Ljungskile och Lilla Edet.
Den före detta exercisheden används idag som flygfält, Backamo flygfält
Det gamla fältsjukhuset från 1884 som nyligen renoverats av föreningen Backamo vänner brann ner till grunden 31 januari 2006.
Sången Beväringsvals från Backamo (Tjo! Uppå Backamo) som handlar om platsen har bland annat sjungits in på skiva av Thore Skogman.

I närheten finns också Cafe Gläntebo, med sin mysiga trädgård.
DSC_0421 DSC_0420DSC_0412DSC_0419DSC_0418DSC_0417DSC_0416DSC_0415DSC_0414DSC_0413DSC_0412

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s