Välfärdsjobb är fel i äldreomsorg

Socialdemokraterna vill byta ut FAS 3 mot ´´välfärdsjobb´´. Det innebär att den som har varit utan jobb i cirka 2 år ska erbjudas en kollektivavtalsenlig lön som ersättning inom främst äldreomsorgen.

Jag är helt överens med socialdemokraterna att FAS 3 jobben måste bort, vilket enligt studier ”bara” är en form av förvaring och oftast inte leder någonstans. Många gånger tror jag att det bryter ned en
Men….
Jag håller inte med att dessa människor skall arbeta inom äldreomsorgen.
Många människor är inte skapta för att arbeta med andra människor, och många gånger i de intima situationer som detta innebär. Jobb inom äldreomsorgen är inte bara ett låglöneyrke utan också ett lågstatusyrke. Att då sätta in denna grupp människor i denna yrkesgrupp gör inte att statusen ökar i nämnda sektor. Jobb inom äldreomsorgen innebär inte att bara vara behjälplig i olika situationer utan också att kunna läsa och tolka den behövandes signaler och tankar. Den biten jämför jag med ett kvalificerat ingenjörsjobb som kräver flerårig utbildning. Vem skulle satsa på outbildad personal på sådana poster?

Visst det behövs mer personal i denna grupp men att fylla på med personer som redan har problem att komma in på arbetsmarknaden är fel. Kommunerna är heller inga änglar när det gäller att ta hand om sina anställda utan använder också olika former av vikariat för att slippa fastanställa personal. Personal inplaceras på olika former av vikariat och när chansen/risken närmar sig för att bli fastanställd så åker de ut i ”kylan” igen.

Länk till SVD:s debattartikel

Länk till DN:s nyhetsinlägg: S vill ersätta fas 3 med välfärdsjobb

Efter att ja skrev detta inlägg har ytterligare en nyhet om just hemtjänst inkommit där ett företag i branschen har ytnyttjat arbetskraftsinvandrare
Länk: Hemtjänst utnyttjade arbetskraftsinvandrare

4 reaktioner på ”Välfärdsjobb är fel i äldreomsorg

 1. Det du beskriver är ett bra exempel på att det behövs både personlig lämplighet, teoretiska kunskaper kring olika diagnoser och kännedom om den specifika individen, tänker jag. Det räcker inte att vem som helst kommer in för att ”hjälpa till”.

  Gilla

  1. Jag tror nog att personalen gör det bästa de kan i den situationen som är och med den kunskap de har, men många gånger räcker den inte till och en annan bristvara är tid….

   Ingen kan idag längre säga varför mor är så rädd för personalen.
   Är det medicinen som skall intas vaginalt, är det missvården mor utsattes för pga av bristerna på vårdcentralen…

   Varför kan sjukgymnasten arbeta så bra med mor och ”behandla” henne så ypperligt…

   Mors läkare har hänskjutit alla problem som uppstår mellan omsorgen och mor till deras chef att lösa. Samtidigt har vi minst tre grupperingar bland vårdpersonalen som vi måste sammanjämka…

   Så även om mor har utsatts för ”vanvård” så tror jag tyvärr inte att situationen är unik. 😦

   Jag har ju hört av personal att när de får sina dagscheman att de pratar med varandra om den kan ta den personen, då jag inte accepterar mig, och då byter de vilka behövande de skall besöka.

   Så länge personalen sköter det själva så kommer ju aldrig ledningen att ta sitt ansvar.

   Nu senaste har även den personal som är här på avlastning, oftast hitkörda och utan bil, ofta har fått larmtelefonen för att ta emot larm.

   Då skall denna personal inte bara sitta här med mor utan också ringa någon som kan åka och kontrollera larmet.
   .
   I tisdags fick personen 4 larm på 90 minuter plus en kontroll på att ingen avrapporterat ett larm.

   Jag bryr mig inte vad personalen gör när mor sover, om de är ute, eller sitter och tittar på TV, eller lånar min surfplatta, bara de finns nära till hands när mor vaknar. Men sitter de och äter och personalen skall försöka få tag i någon som kan kontrollera larm, då tycker jag det går för långt.

   Gilla

 2. Jag tänker att det blir en extra belastning för den befintliga personalen som måste lära upp dessa personer, samtidigt som de själva ska sköta sitt jobb. På mitt jobb hör jag hur kollegorna diskuterar kring detta inför att det nu snart ska komma in sommarvikarier. Att få vikarier som har erfarenhet står högst på önskelistan! De oerfarna måste man visa och instruera hela tiden, och det tar tid och energi.

  Och som du skriver: kommunerna är inga änglar när det gäller att ta hand om sina anställda. Risken är väl att dessa ”välfärdsarbetare” blir billiga ”armar och ben” i omsorgen när de kommunala pengarna tryter. Det borgar ju knappast för någon ökad kvalitet eller satsning på kompetens.

  Gilla

  1. Jag vet att vissa inte har velat ha med sig någon ”nybörjare” när det kommit hit till mor…
   Just nu brukar det komma tre hit för att hjälpa mor, två ordinarie och en som skall lära sig…
   En del frågar om det är OK en del bara kommer med… I den situation är det viktigt att mor känner sig trygg och när tre personer kommer så blir det för många för mor.
   Jag anser att det är bra att dessa personer måste med ut i verkligheten och jag vill på inga villkor stoppa detta men alla måste också arbeta på ett sätt som passar mor (och alla andra) som behöver hjälpen.
   Min uppfattning är att den som känner mor bäst skall ha huvudkontakten och den (de) andra skall hålla sig lite mer i bakgrunden. En pratar lungt och de andra håller mer eller mindre tyst.
   Jag har nu flera gånger fått gå in och lugna mor och sköta en del sysslor och tre personer har stått och titta på…

   Den behövande (mor) måste vara i centrum och så långt det går måste det också byggas på dennes vilja och synpunkter.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s