Värdighet

kyrksyster

Att få behålla sin värdighet in i hög ålder är inte säkert. Ja, egentligen kan vi förlora värdigheten tidigare t ex genom sjukdom.

Men när du blir tillräckligt gammal så avtar fysiska och psykiska förmågor. I början är det mest lite krämpor och lite minnesproblem. Efterhand utvecklas det till oförmågor kring dagliga sysslor som hygien och födointag. Men det dröjer oftast ganska länge innan några vårdinsatser görs.

Många gamla lever kvar i sina lägenheter/hus fast de egentligen inte riktigt klarar det. Inte så sällan märker jag ju det vid hembesök. Den gamle är inte sjuk nog för hemtjänst eller särskilt boende. Men det luktar av gammal urin, man ser att kläderna är smutsiga och det är stökigt. Kanske hemtjänsten eller ett städbolag kommer och städar var fjortonde dag, men i övrigt så finns inget stöd. Är det värdigt?

Sen finns dom som vårdas hemma med mycket hemtjänst. Flera gånger om…

Visa originalinlägg 233 fler ord

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s