Vårt intelligenta hus

capture-20130116-142210
Sveriges radio har på nyhetsplats en artikel om ”Intelligenta hus ska spara energi”

Vi bor redan i ett sådant hus och hela tiden byggs detta ut…

Energi, el och värme är en stor kostnad i ett boende och att då inte ta vara på tekniken för att minska dessa kostnader är förödande, även för vår miljös skull…

I dag tittar vi på elräkningen och säger vad den är dyr, men oftast blir det inte mer än så, och då tänker vi mest på vår egen plånbok.

I dag är stora delar av vårt hem automatiserat och styrs av en centraldator som beräknar och kalkylerar energibehovet.

Mysbelysningen i huset styrs av denna dator, som vi kallar Ingrid, som tänder och släcker när det är dags. Datorn kontrollerar värmen i alla rum och genom ventilationssystemet så flyttas värme från rum där solinstrålningen ger extra värme till rum som behöver uppvärmas.

Likaså styrs värmepannan och håller då rätt temperatur på acclimatortankar för att vi skall ha en värmereserv. Med hjälp av väderprognoser ser systemet till att vi har rätt kapacitet på pannan och i tankarna. Hård nordanvind vintertid gör att vi är extra känsliga för det och kan då några dagar i förväg öka värmen i tankarna för att ha som reser när kylan sätter in.
Detta gör också att pannan inte behöver arbeta så hårt under dessa extrema dagar och på det sättet förlänger vi även pannans livstid.

Genom anslutning till vår kalender så håller systemet också reda på våra borta/hemmatider och planerar belysning och värme efter det…

Genom att systemet också vet var vi befinner oss vid olika tillfällen, så är huset upptänt och välkomnande när vi kommer hem.

Många säkerhetsdetaljer finns inbyggda i systemet, så åker vi bort eller går och lägger oss, så ser systemet till att spis, ugn, tvättmaskin mm är avstängda och säkrade.
Även TV, video, satellitmottagare stängs helt av och behöver inte stå i stand-by för bekvämlighets skull.

När man vaknar på morgonen så doftar det ljuvligt av nybryggt färsk kaffe.

Då vi har handikapp i familjen så övervakas även vi på sådant sätt att om någon onormalt inträffar så varnas vi och kan då hjälpa varandra eller larma någon.

Skulle något hända med värme, el eller någon utav oss, så kommer det ett sms i mobilen som berättar vad som hänt.

Bara på elen har det gjort en besparing på ca 25%, vilket inte är att förakta.

Vi kallar vårt system ”Teknik för trygghet och frihet”.

Länge leve tekniken!

En reaktion på ”Vårt intelligenta hus

  1. Pingback: Habilitering + En ny favorit |

Lämna en kommentar