Varför måste vi kämpa mot myndigheterna

Har nu varit på en träff med andra anhörigvårdare och sett och hört hur andra har det…

Vad vi reagerar på gemensamt är att vi alla måste kämpa för våra rättigheter, rättigheter som vi själva måste leta upp att vi har…
Vi känner dåligt stöd från myndigheterna i det fallet både att få information om vilka stöd vi har rätt till och när det visar sig att vi har rätt till det, så måste det till beslut.
Vi som är anhörigvårdare har ett mycket stort att ansvar att ta för att vårda våra anhöriga, skall vi då också kämpa för det vi har rätt till tar också mycket på krafterna.

En berättade att hen varit på en träff med andra anhöriga i samma situation som hen. Av sjutton stycken anhörigvårdare var det tolv som drev processer mot myndigheterna just för att få rätt till den vård och hjälp som enligt lagen ger dem rätt till det. Men myndigheten försökte hela tiden hitta ”kryphål” för att slippa ta sitt ansvar.
Dessa myndigheter har på sin lott att hjälpa oss som behöver hjälp och istället så försöker de hitta möjlighet att slippa hjälpa oss. Detta gör att många av oss känner frustration och trötthet på denna kamp. Den tid, kraft och energi som detta tar, vill vi istället ge våra anhöriga.

Visst finns det personer som försöker utnyttja trygghetssystemet, men varför skall vi som är ärliga ha så svårt att få den hjälp vi behöver.

Några har tidigare haft kommunal assistansservice för sina nära och kära, men känner att det finns för mycket byråkrati i kommunen och svårigheter till att få beslut. Många känner också att behovet av olika insatser växlar under tiden men att det är så oerhört svårt att få ändringar i besluten.

Varför?

Ett par har nu bytt till kooperativt assistansbolag just för att det tror och hoppas att det är lättare med att få en kortare beslutsväg.

Gemensamt är att vi älskar våra nära och kära och vill ge dem den bästa vård som tänkas kan, ett ”jobb” som kräver mycket av oss…

Varför skall vi då behöva slåss även mot myndighetrna….

2 reaktioner på ”Varför måste vi kämpa mot myndigheterna

 1. Inga-Lill

  Så ledsen för alla som måste kämpa! Ser att jag hade väldig tur. Fick bra stöd av både kommun, hemtjänst och sjukvård hela tiden. Haninge kommun ska visst vara den bästa kommunen att bo i för de äldre. Åtminstone enligt senaste undersökning. Andra kommuner kanske skulle ta efter. Kommunen gör bl.a. hembesök till alla äldre det år de fyller 75!

  Gilla

  1. Denna berättelse är en sammanfattning av flera berättelser och gäller inte bara min kommun vilket jag vill betona men samtidigt tycker jag att tolv av sjutton processer är alldeles för stor.
   Själv tycker jag att jag har underbar hemvårdspersonal men samtidigt har jag förstått att det finns tre olika grupperingar om hur de vill arbeta och vårda mor.

   Vad som är skillnad mellan mig och de övriga är att de har sin partner (make/maka) medan jag har har min mor. Men samtidigt skall inte åldern spela någon roll i vilken vård och stöd mor skall ha eller jag som anhörig.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s