Trygghet kontra övervakning

Vad är skillnaden mellan övervakning kontra övervakning?

 

För oss som lever i ett tekniskt avancerat hus är tekniken för oss en form av frihet.

Denna teknik är för oss ett krav för att vi skall kunna leva tillsammas i en familj, vilket vi önskar.

 

Jag lever tillsammans med min yngre broder, som har en utvecklingsstörning, och min mor som har minnesproblem. Vår önskan är att kunna fortsätta med det på det sätt VI vill ha det….

 

På personsidan har vi då tre olika statusnivåer på var och en av oss.

Status 1 är om vi sover, status 2 om vi är vakna och status 3 är om vi INTE är hemma.

Dessa tre nivåer sätts då tillsammans till en huvudstatus, där normalstatusen är hemma/vaken.

Så fort någon är vaken, så är huvudstatusen vaken. Om nu denna person går  ut eller åker bort så sätts huvudstatusen efter de andra två som är kvar.

 

Först så fort vi alla är borta ställs status in att vi är borta.

Så fort vi sover eller är borta så går då inbrottslarm in i övervakningsläge och skyddar förhoppningsvis oss från inbrott.

 

Mor som har minnesproblem kan ibland glömma av sig och skulle hon gå upp när jag ligger och sover så blir jag väckt av min ”vibrator” i sängen. Jag kan då kontrollera vad som hänt om mor är på toabesök eller om kan kanske rent av har trillat ur sängen. Tillsammans med detta så blir även inbrottsalarmet ett utbrottsalarm, så mor inte försvinner…

Detta är speciellt viktigt de nätter jag jobbar, då det kan ta tid att hinna hem alternativt kalla någon som kan kolla upp vad som hänt.

 

Mor har också en övervakningskamera över sängen, även jag i detta fallet föredrar att kalla det  en avancerad rörelsedetektor. Den har tillsammans med datorn en uppgift att beräkna storleken och intensiteten på rörelserna mor gör. Med hjälp av detta kan mors humör indelas i lugn, orolig, mycket orolig och ångest. Beroende på det kan jag då larmas och försöka lungna ner mor.

 

Detta sammantaget gör att jag kan gå och lägga mig och sova lugnt i trygg förvissning att händer det något så blir jag uppmärksammad på detta…

 

Är vi sedan i säng eller borta ser systemet till att stänga av spis, ugn och övriga delar för att slippa vara rädd för brandrisk. Likaså påminner systemet oss om vi glömt låsa och stänga dörrar och fönster när vi är borta.

 

Att systemet även håller öga på el och värme behöver jag väl inte orda något om.

 

Även för bror finns en del tekniska lösningar.

Han är lugn och trygg när allt går i sina normala banor, men om något oförutsett inträffar då då slår larmet till…

Han åker taxi varje dag mellan hemmet och jobbet pga sitt handikapp. Under hela dagen håller systemet reda på var han befinner sig. Skulle nu något avvika som inte är planerat så larmats jag även den vägen. Det kan vara att taxin inte infunnit sig på bestämd tid eller att taxin tar en annan väg som inte är registrerad. Jag har då möjlighet att ringa och kolla vad som är på g.

 

På samma sätt övervakas även jag för att ge besked om var jag befinner mig.

Hur kontaktar systemet mig eller jag systemet.

 

Det finns olika vägar för mig/oss att nå systemet. Den normala vägen som oftast används är att koppla upp sig via webbläsaren. Där kan jag styra de mesta av funktioner även omstart av värmepannan. Men det finns även andra sätt.

Ett är att skicka mail, eller sms och ett är att använda Skype. Med Skype kan jag också samtala med de som är hemma och fixa en del problem som kan strula.

 

Den smartaste funktionen som jag älskar är att systemet håller sig uppdaterad på när jag skall jobba och då ser till att ha kaffet färdigt när jag vaknar. Skulle jag vakna före beräknad tid, så sträcker jag mig bara efter läsplattan och två knapptryckningar senare är kaffet på gång och 12 minuter senare så får jag ett personligt meddelande från ”Ingrid” att kaffet är färdigt. Nästa steg är att sätta hjul på sängen så den kör ut till sängen så behöver jag inte kliva upp för att få mig en kopp… 😉

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s