Lagbrott på Facebook

Vi har många personer som kämpat för att uppnå en dröm, en dröm som kanske kostat både svett och tårar.

En dag slår de upp dörrarna till sin butik som är det käraste de har, något de skapat själva.

Det finns ofta ytterligare en dörr de öppnar och det är den på Facebook. Denna dörr leder dem ofta in på brottets bana genom att bryta mot lotterilagen.

Det ordnar något de kallar tävling som som enligt lotteriinspektionen är ett lotteri, till vilket de flesta inte ges tillstånd till att ordnas. Vad som jag har svårt att inse är hur dessa företag kan satsa alla tårar och all svett på att försöka vinna några gilla-tryck, helt på spel. Jag funderar också på hur dessa småföretagare kan försöka verka seriösa när de bryter så mot lotterilagen. Hur många fler lagar bryter de mot?

Vi har byggt upp ett samhälle genom demokrati och allmänna val där lagstiftningen är ett hjälpmedel till att skydda och hjälpa medborgarna genom livet. I stället börjar dessa småföretagare med att bryta mot lagen.

Tyvärr blir det så att börjar en så måste nästa hänga med, och tror att dessa tävlingar är bra sätt att marknadsföra sig. Dessa företag riskerar också att bli utestängda från Facebook vilket också kan äventyra hela deras existens då det ger ett ypperligt tillfälle till att kunna presentera sig och sina produkter. Dessa fönster ger också en fantastisk möjlighet till att hålla kontakten med sina kunder, anpassa sortimentet efter kundernas önskemål. De har världens chans till att profilera sig och ge kunden det där ”lilla extra” som gör att kunden känner sig betydelsefull i relationen med butiken. Allt detta vågar de sätta på spel bara för några ”gilla”.

Att de sätter allt detta på spel är för mig helt obegripligt. Lika obegripligt är det att de sätter hela sin trovärdighet på spel genom att bryta mot svensk lagstiftning och Facebooks policy.

Nej, företagare, vill ni vara seriösa, så börja då med att följa lagen…

Lite länkar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s