Dialog ger trygghet

20171105_191039

Trollhättan har ju till och från fått dåligt rykte via olika vägar inte minst folkmun. Men är det verkligen så illa…. Vi har vår beskärda del av gängkriminalitet, droger och fylla, precis som många andra städer men vi har också ett omfattande arbete bakom för att minska detta, ett arbete som inte alltid syns för gemene man.

Jag deltar ju i arbetet som frivillig trygghetsvandrare, vilket ger min stora möjligheter att att prata med folk men också röra mig i områden där vi behöver synas för att skapa trygghet.

När jag promenerade på Kronstigen i ”ökända” stadsdelen Kronogården tittade jag på belysningen som har gjorts både för att ge en upplevelse men framför allt ge trygghet.


Visst är det vackert!?
Sådana här saker har kommit fram genom trygghetsronder där man försöker få de boende med sig i arbetet då det är de som känner området bäst.

Som trygghetsvandrare försöker jag dra mitt strå till stacken. Syftet med att trygghetsvandra är att vara en vuxen förebild och att vara ett medmänskligt stöd, att se och synas, prata med ungdomar och vara en närvarande vuxen.
Här har jag stora möjligheter att prata med ungdomar inte minst pojkar/män till att förändra mäns syn på tjejer/kvinnor. Men också prata mäns våld mot andra män och vad manlighet egentligen är. Själv är jag ju en del av Män för jämställdhet för att lära mig mer men också tillföra mina synpunkter inte minst i debatten efter #MeToo.


Grannsamverkan går ut på att boende i ett område håller extra uppsikt över sina grannars bostäder och är uppmärksamma på vilka som rör sig i bostadsområdet. Forskning visar att grannsamverkan ger goda resultat.

20170513_100113

Våldsbejakande extremism är också något min kommun arbetar mot.
Våldsbejakande extremism kallas rörelser, ideologier eller miljöer som inte accepterar en demokratisk samhällsordning. Sådana rörelser kan använda våld och extrema missnöjesyttringar i syfte att underminera samhällssystemet och för att uppnå sina ideologiska mål. Trollhättans Stad har en handlingsplan mot våldsbejakande extremism för att utveckla det förebyggande arbetet inom området.


Nio dagar som förändrade världen, knappast, men nio dagar på ett år eller mer korrekt nio dagar på TVÅ är…
Under nio dagar tidigare i höstas hände det saker i stadsdelen Sylte där en väktarbil blev attackerad och satt i brand till att en ICA-butik fick påhälsning av knivbeväpnad person.
Detta gjorde att butiken minskade öppettiderna med 2 timmar kvällstid. Stängningsdags ändrades från 23 till 21. Butiken informerade på bl a på Facebook om neddragningen och en kort sammanfattning om varför. Men just främlingsfientliga hakade på och delade informationen och pekade ut vissa grupper som skyldiga. Varför?
Helt plötsligt fanns stadsdelens namn på allas läppar, både när och fjärran.
Nio dagar förändrade mycket och många är de som försöker hjälpa till att den negativa bilden består.
På vissa platser benämns vissa stadsdelar som ”Det muslimska gettot”.
Vi kan alla dra vårt strå till stacken, till att förändra bilden av Trollhättan till det bättre, inget är för litet.
Så välkommen till gänget i Trollhättan eller på din plats.

2 reaktioner på ”Dialog ger trygghet

    1. Trollhättan ligger långt framme, men samtidigt är det inte så lätt.
      Det utgår ju från nationella lagar som inspirerats från EU och FN, många gånger. Att arbetet ligger på kommunerna är ju att de är närmast medborgarna men också närmast problemen.
      Problemen är ju också att olika kommuner är olika i så mycket. Så arbetet går inte att kopiera över från en kommun till en annan.
      Trollhättan är ju av tradition en arbetarstad med med många industrier. Det har ju också skapat en befolkning av många nationaliteter för att klara industrins behov, men också många utmaningar, på gott och ont.
      Men jag tror det mesta finns i de flesta orter i större eller mindre skala….

      Gilla

Lämna en kommentar