Framgångar för SD och andra högerpopulister i Europa

Ja blir rädd när jag läser detta…

Anna-Lena Lodenius

SONY DSC Kristina Winberg, SD, väntar på att bli intervjuad i SVT:s valvaka efter framgångarna i valet. Hon tog det första av SD:s två mandat till EU-parlamentet. Foto: Anna-Lena Lodenius

Nu kommer de lätt chockade analyserna av EU-parlamentsvalet, och mest av allt skrällde framgångarna för högerextremistiska och högerpopulistiska partier. I Sverige fick ju SD 9,7 procent av rösterna vilket räcker till 2 mandat. Men mest anmärkningsvärda är annars framgångarna för Nationella fronten i Frankrike som ser ut att få nästan 25 procent av rösterna och blir landets största parti (och som kräver nyval på grund av detta). Det räcker i så fall till 24 mandat (Sverige har totalt 20 mandat i EU-parlamentet).

I Danmark har Dansk Folkeparti också blivit landets största parti med runt en fjärdedel av rösterna. Rösträkningen går långsamt i Storbritannien som röstade för flera dagar sedan, men det mesta tyder på att Nigel Farages UKIP också går kraftigt framåt med runt…

Visa originalinlägg 673 fler ord

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s