Jag en skådis ;-)

Screenshot_2016-08-04-21-32-46
Bilden från SVT-Play och TV-serien Kommissarie Winter, Dans med en ängel

Mycket sällan jag berör ämnet att jag har jobbat inom filmen. Kanske mest beroende på att det finns så mycket förutfattade meningar om filmindustrin och att det är glamouröst.

När man har statistaudition så tar man några kort på personen och de får svara på några frågor om varför det vill vara i filmen. Många svarar ”för att träffa skädespelare”. Dessa sorters fort bort, då de inte har fokus på själva jobbet. Det är inte ens säkert att vi som jobbar bakom kameran normalt får träffa alla skådisar. Dessa skådespelare har sin egen loge, där de skall träna sina repliker eller så skall de sitta i sminket och även prova kläder. Har de tid och möjlighet så kommer de gärna ut och pratar med oss övriga, men det får ju blir när de har tid och möjlighet. Och om vi som jobbar nära set:et, måste ju stå stilla under alla tagningar när skådisarna agerar framför kameran. Och när Fad.en säger, tack, så kan vi åter skrida till verket fram tills vi hör, ”tystnad – tagning”.

En av de få gånger jag agerat framför kameran är när vi Spelade in Kommissarie Winter för SVT. Ovanstående är en bild från min medverkan framför kameran, omklädd till chef för en bar, och precis varit hemma hos en anställd och upptäckt ett fasansfullt ritualmord. Hade bara några få minuter på mig för att byta om, och jag slapp sminket. Skulle sätta mig i trappan och plocka fram det mest chockade ansiktsuttryck jag kunde och jag skulle försöka visa det som jag hittat, material som inte ens var inspelat än. Jag lyckades nog väldig bra då scenen blev längre än planerat och även närbilder togs, som inte skulle göras. Därför slapp jag sminket. Scenen spelades in framför ögonen på Johan Gry och Niklas Hjulström plus två statister som spelade poliser.

Vill ni se serien om Kommissarie Winter hittar ni den nu på SVT:s Öppet arkiv.

Avsnitt 1 (6), Dans med en ängel, första delen. (jag är med)
Avsnitt 2 (6), Dans med en ängel, andra delen delen.
Avsnitt 3 (6), Rop från långt avstånd, första delen.
Avsnitt 4 (6), Rop från långt avstånd, andra delen delen.
Avsnitt 5 (6), Sol och skugga, första delen.
Avsnitt 6 (6), Sol och skugga, andra delen.

Hur jag skötte mig får ni avgöra själva :-

12 reaktioner på ”Jag en skådis ;-)

  1. Ha ha ha…
   Inte alltid så kul när man som skådis skall spela in utomhusscener i underkläderna och det är 25 minus.
   Eller när de står nakna i badrummet för en scen och en klumpig filmarbetare (jag) ramlar och river ner hela duschkabinen 😉

   Gillad av 1 person

   1. ogamotoga

    Vad jag hört är att serier har ett mycket bättre hållbart schema, medans långfilm och reklamfilm kan vara ofta mer övertid. Sen beror det ju självklart vilket produktionbolag/producent man arbetar med. 😊

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s