Pressmeddelande #bloggswe

11215722_10156092506930652_1989641825239958460_n

PRESSMEDDELANDE 2015-09-28

Nu slutar biljettinköpen, myndigheterna måste ta sitt ansvar

Refugees Welcome to Gothenburg meddelar härmed att våra biljettinköp tillflyktingar upphör. Detta då arbetsuppgiften blivit ohållbar, eftersom vi inte längre kan samla in pengar från privatpersoner för att sköta myndigheternas arbete.

Idag, den 28 september, upphör vi att köpa biljetter till andra orter än Göteborg åt flyktingar som kommer till Göteborgs Centralstation och N.E.-terminalen. Det är med stor sorg vi volontärer släpper denna arbetsuppgift, men insamlingen av pengar har blivit ohållbar. Den största risken just nu är att flyktingar som vill ta sig till andra orter, som inte har egna medel, tvingas sova på Göteborgs centralstation. Är det bemötandet vi vill ge till våra medmänniskor på flykt?

Eftersom varken Göteborgs kommun eller Migrationsverket tar ansvar för människor som befinner sig i så kallad transit, har Refugees Welcome to Gothenburg hittills, för insamlade medel från allmänheten, köpt biljetter till de flyktingar som haft behov. Totalt har vi köpt biljetter för över 550 000 kr från SJ AB.

– Det är oacceptabelt att ett statligt företag tjänar pengar på människor som flyr sina hem. Människor som vi möter dagligen har lyckats ta sig hit genom en farlig resa över europeiska kontinenten. Att få ett värdigt bemötande, en plats att sova på och möjlighet att ta sig vidareborde vara en självklarhet, säger Pernilla Stamm’ler Jaliff, presstalesperson för Refugees Welcome to Gothenburg.

Då Refugees Welcome to Gothenburg inte längre klarar av att hantera biljettköpen kräver vi nu att kommunen och Migrationsverket tar ansvar för att skapa transitboenden för människor i väntan på att ta sig vidare, samt att SJ AB står för biljettkostnaderna. På detta sätt tvingas inte de män, kvinnor och barn som efter en långflykt genom hela Europa kommer till vårt Göteborg sova på centralstationen eller, än värre, utomhus.

RefugeesWelcome to Gothenburg

kontakt@refugeeswelcomegbg.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s