Sabla blinningar #bloggswe

Bremse_Tabanidae

I förmiddags tog jag på mig familjetofflorna och gick ut till bilen. Det är dags att byta bromsbelägg fram.
Fram med domkraften och palla upp bilen av med däcket. Det var varmt och svettigt i den varma solen.
Helt plötsligt var det som om helvetets portar öppnade och det svärmar utav blinningar som jag har panisk skräck för.
Brukar alltid få stora märken efter deras bett, och det känns ju aldrig när man sätter sig.
Trots att jag tände mig en cigarett, så gjorde det ingen nytta. Till slut fick jag fly fältet.

Trots flera tappra försök så kom de bara efter några minuter efter att jag satte mig på backen för att jobbat.
Nej, det blev inget byte av några bromsbelägg idag.

Nedanstående text från Wikipedia:

Utseende
Bromsar är kraftigt byggda och har ett stort huvud och stora, skimrande fasettögon. Mundelarna är stickande och sugande. Beroende på art varierar längden från 6 till 30 mm. De är snabba flygare och fäbromsen kan komma upp i en hastighet av 60 km/h.

Utbredning
Det finns över 4 000 arter av broms i världen. I Sverige finns 45 arter fördelade på sju släkten.

Ekologi
Bromsar är blodsugande insekter, som anfaller idisslande däggdjur, hästar och människor. Det är dock endast honan som suger blod, vilket hon behöver för att utveckla sina ägg. Hannarna lever huvudsakligen av blommors nektar. Bromsarna genomgår fullständig metamorfos, det vill säga att äggen kläcks till larver som måste äta och växa innan de kan förpuppa sig och förvandlas till vuxna insekter. Utvecklingstakten bestäms till stor del av temperaturen.

Etymologi
Bromsar kallas dialektalt även för blinningar, framförallt i västra Sverige men även i Norrbotten. På Öland och Gotland förekommer varianten blinding och i Småland blindknagg. Det finns även en art av broms, Chrysops caecutiens, som givits det officiella trivialnamnet blindbroms men även Chrysops relictus som finns i Sverige kallas ibland för blindbroms och vissa auktoriteter kallar hela släktet Chrysops för blindbromsar. Roten i alla dessa namnformer är varianter av ordet blind som också förekommer i det vetenskapliga artepitetet, där latinets caeutiens eller cæutiens, är besläktat med cæcus, som betyder just blind. Blindbromsen borde se lika bra som andra bromsar, och varför Linné myntade detta namn är oklart. Det finns en del förklaringsförsök, till exempel att blindbromsen, när den väl slagit sig ner på ett offer, inte låter sig skrämmas bort av någonting utan suger som om den vore blind för vad som händer i omgivningen.

I norra Sverige finns den dialektala varianten bräms och i Västergötland klägge (som uttalas med tjockt ”L”) och i de södra delarna av Sverige kallas den lokalt för gråpåg. I Bohuslän används det norska ordet klegg.

Systematik
Familj Tabanidae (Bromsar) enligt ITIS:

Copyright bild: ”Bremse Tabanidae”. Licensierad under CC BY-SA 2.5 via Wikimedia Commons – https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bremse_Tabanidae.jpg#/media/File:Bremse_Tabanidae.jpg

10 reaktioner på ”Sabla blinningar #bloggswe

  1. Ha ha ha!
    Det tänkte jag inte på att bromsar och bromsar är samma sak, fast ändå olika…
    Den köper jag 🙂

    Ja fästingar är ett gissel, ha haft tre stycke i år redan och en satt så dumt så jag var tvungen att åka till vårdcentralen så de fick hjälpa till att plocka bort den.
    Hitintills har jag klarat mig från sjukdomar när det gäller fästingar men man skall aldrig säga aldrig…

    Jag har en Facebookvän som haft problem med Borrelia och varit sjukskriven ett år pga av det.
    Efter drygt ett år så började han jobba halvtid och vid ett tillfälle när han körde bil så blev det ”tilt” i huvudet och han styrde bilen rakt mot ett träd och totalkvaddade den och ambulans till sjukhuset. Trots allt lindriga skador då farten inte var så hög. Men de tror det handlade om Borrelia 😦

    Gilla

  2. Hans

    Det finns många arter av bromsbelägg också, vet jag efter byte på en av mina fyra bilar. (Vill inte skryta, kämpar som en tok för att komma ner till två eller iaf tre) Toyota Corolla fram. Knallade in på feltema (biltema) och gick efter bilens reg-nummer. Men det blev helt galet ändå. Sånt är ”kul” när bilen står hemma nerplockad och man åkt kommunalt till feltema. Sex mil. alla andra bilar avställda /obes. Beställde rätt grejor via nätet, tittade alltså noga på de gamla beläggen och på bilder. Blev både billigare och mycket mycket bättre. Kom snabbt med posten.

    Gilla

    1. Ja, jag har varit med om det också. Vi har ingen kollektivtrafik, men möjligen kan jag i värsta fall ta bror med och ta färdtjänst, då han är beviljad det och har rätt att ta med en medföljare. Det skall vi utnyttja till helgen då vi skall åka på fallens dagar i Trollhättan.
      Då kan vi båda ta en öl eller två. Sådant han gillar… 🙂

      Gilla

  3. Hans

    Du ska fixa bromsar och blir anfallen av -bromsar 🙂
    Jag skulle se det som ett ”skämt från ovan”.
    Värre är det med fästingar och tbe-borelia.
    Har man väldig otur kan deras bett ge permanenta skador på hjärnan.
    Jag gick intill en träskmark för sådär fem år sen, dagen efter hade jag en massa utslag på ryggen.
    Det tog tre år innan de började försvinna ordentligt.
    Distriktsköterskan kallade det för ”nässelutslag” men jag tvivlar på det.
    Tillslut skrev jag en remiss åt mig själv och kom till specialist.
    Fick hudsalva med kortison. Den skulle man förvara i kylskåp och det kändes väldigt skönt att smörja in ryggen ibland, med ryggborste.
    Men det kliade snart igen och då märkte jag att det bästa var att följa upp med aloe vera.
    Tillslut gav eländet med sig som sagt och jag har fortfarande många ärr på ryggen.
    Vete 17 vad det var för elände.
    Träffade en bilhandlare som sa att han var nyutskriven från Gävle lassarett efter behandling mot borelia. Hans underläpp hade börjat hänga ner. Hjärnröntgen – inflammation i hjärnan (om jag minns rätt, tror inte det var infektion)
    Stark kortisonkur under några dagar. så gav det med sig.
    Känner till andra som fått såna starka kortisonkurer (ungefär 100 ggr akut dos) och börjat må kanon en tid. Men det går inte att hålla på med kortison pga otrevliga biverkningar.
    Har du någon erf. av boreliabett-tbe, från bekantskapskretsen.
    mvh / Hans

    Gilla

Lämna en kommentar