Semestermåndag #bloggswe

wpid-dsc_1453.jpgI dag var det första dagen på brors semester.Tänkte att han får bestämma hela dagen själv ur sin synvinkel på bästa sätt. Han behöver också få känna hur det är att vara ledig utan några krav. Han har verkligen kunna strosa och göra vad han ville. Nu blir det nog sena kvällar och middagar som blir standard för vaken och sovtider 🙂

Dagen har varit blandad med ömsom regn ömsom sol, men det har varit stadig vind hela dagen. Så det blev en mycket lugn dag för oss båda. Under senaste värmeböljan slog vår fina klängros ut, med sina otroligt vackra rosor. Tyvärr har en gren övergått delvis i nypon. Får rådfråga internet om råd om man vågar klippa ner den grenen nu, eller om man måste vänta till rätt tidpunkt”. Kunde dock med hjälp av snigelplockaren binda upp några grenar trots att andra blåste mig i ansiktet. Var trots det nöjd.

wpid-dsc_1454.jpgÄven vår ormhassel fick sin omvårdnad. och raka grenar togs bort. Ormhassel är ju egentligen en mutation som inte skall vara, så genom att hålla ”rätt grenar borta så behåller den sin kurvighet.

Så här skriver Wikipedia om Ormhasseln: Ormhassel (Corylus avellana ‘Contorta’) är en namnsort av hassel med skadad tillväxtpunkt, vilket ger grenar som skruvar sig ormlikt. Även bladen är förvridna. Ormhassel bildar en buske på upp till tre meter. Den är nästan alltid ympad på vanlig hassel och det är viktigt att skott från underlaget skärs bort om ormhasseln skall överleva.

Ibland används felaktigt namnet trollhassel, vilket är namnet på helt andra växter, setrollhasselsläktet.

Tidigare hade ormhasseln det vetenskapliga namnet Corylus avellana f. contorta(Bean) Rehder, (Corylus avellana var. contorta Bean) men då mutationen inte är naturligt förekommande anses den idag vara en kultursort.

Så för oss båda, har dagen gått i lugnets och fridens tecken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s