Min tiggare lider #bloggswe

image

I går när jag kom till min butik för att handla så möttes jag av min tiggares vinkande med en gång. Hon sken i kapp med solen och hela ansiktet var ett stort leende. Vi pratade lite så gott det går när två människor med två olika språk inta kan tala med varandra utan man får ta händer och fötter till hjälp. Vovven hade vi med oss och för att slippa sitta med honom i bilen, så gick bror in och fyllde vagnen med det som han blivit tillsagd att handla medan jag stannade där ute. Men medan vi stod där och pratade och viftade med armar och ben, såg jag att en tår rann upp i ögonvrån, tätt följd av ytterligare en.

Jag förstod snart vad hon menade, att stamkunderna inte kom till butiken utan var någon annanstans och de som var där var mer turister som absolut inte ville skänka henne några pengar. Jag insåg att jag inte kan skänka hur mycket som helst, utan jag måste hålla mig till den summa som jag har bestämt på veckobasis. Vad göra, då jag förstod att hon var både trött och hungrig, och så även de som är med henne.

Hon erbjöd sig att vara hundvakt medan jag gick in i butiken och handlade, vilket skedde. Jag gick direkt till hyllan för ”kort datum”-varor och plockade fram lite sådant som kunde mätta magen och framför allt ge henne något att dricka. I o med att jag är stamkund i butiken och de flesta känner mig, så vågade jag fråga en av de som känner mig väl, om ytterligare rabatt. Detta önskemål bifölls och jag fick bra rabatt på varorna som bara skulle gå till tiggaren utanför butiken.

Hon fick sin standardpeng som vanligt, men hon fick också en extrapeng för att hon varit hundvakt. Inte nog med det så räckte jag också fram en kasse med varor, med både mat och dryck som jag och butiken hade hjälpts åt att ”skramla” till, så hon skulle klara av jobbet i värmen.

Den glädje och tacksamhet hon visade oss, var oslagbar.
Vill rikta ett stort tack till butiken som ställde upp på detta och jag hoppas verkligen kunna få återkomma om det behövs.
Ingen kan göra allt men alla kan göra något.

5 reaktioner på ”Min tiggare lider #bloggswe

 1. Hans

  Ja jag vet ju inte hur mycket det kan vara organiserat och det kan säkert vara så att det finns visst
  ”tvång” att tigga inom familjer. Så därför har väl en del svarat att de är ”tvingade” och ”kontrollerade”. Jag har sett nån sitta timme efter timme, röka, prata i mobil, i en bil med uppsikt över en tiggande person av troligen samma nationalitet. Men det betyder inte att det är vanligt och även det kan vara inom en familj, ingen ”organisation”.Men alla läskunniga kan klara sig med ett ex. av överlevnadshandboken. Gå till naturen i stället för att åka till annat land och tigga eller be om mat som helt saknar näring. Hela ”grejen” är ju absurd. Vi är födda som apor i naturen, inte som tiggare i en kemisk industri.. Vi är nog överens om att västerländska samhället är rejält sjukt.

  Gilla

  1. Säkert finns det något organiserat ibland. Men har man en vän som kör en till en tiggarplats och sedan salar ihop till kosnaderna för bilresan, så är ju det också organiserat, men i det fallet ser jag det inte som fel. Men jag tror inte på det att man tjänar så mycket så man gemensamt kan köpa en ny sprillans Mercedes för at få skjuts till sin plats. Men jag vet att det finns de som har kompisar som sett. Ett rykte som sedan blir en ”sanning”.
   Som sjukpensionär har jag själv inget överflöd av pengar, men jag brukar försöka ge 50:- per vecka till min tiggare.
   Ibland kanske det blir lite extra såsom mat eller dryck.

   Gilla

 2. Hans

  Vänlighet är alltid bra men det finns ju en helt annan sida av myntet. Förutom allt tal om att tiggeriet ibland är organiserat och pengar går till okända saker.
  Tänk så många som kommit långt från naturen och hamnat i såna här onda cirklar. Vi ska ju egentligen kunna leva på det som naturen ger och inte behöva stoppa i oss denna näringsfattiga och ofta skadliga mat som passerat diverse kemiska processer, mat av djur som är rätt sjuka av onaturligt leverne och kemisk preparation av fodret.
  Här människor som dessutom ska tigga av denna dåliga mat och som helt saknar kunskaper om hur man kan tillvarata saker direkt från naturen. Därför måste de tigga pengar för att öht överleva påstår de, trots att ingen människa svälter ihjäl i Sverige om man inte blir liggande hjälplös nånstans och inte blir upptäckt.
  Det är mycket som är onaturligt och fel i allt det här.
  De som kommer hit pga förföljelse eller skador o.d. ska väl för 17 inte behöva sitta och tigga.
  Det är så mycket som inte stämmer att jag för min del sällan ger något.
  Jag gör det då jag ser och känner ett akut behov hos vederbörande, men så är det sällan. I stället ser jag dem gå undan och plocka fram sina nya fina mobiler och hur deras vänner eller uppdragsgivare lurpassar i fina bilar.

  Gilla

  1. Det finns så många undersökningar nu som säger att det inte finns något organiserad brottslighet bakom. Visst reser de gemensamt hit, men der är en annan sak. Har själv gett bort min gamla smartphone till förra tiggaren på platsen. Kände att den gör nytta där.
   Hoppas verkligen Centerns förslag går igenom att de pengar som Rumänien/Bulgarien har för att hjälpa dem, går via hjälporganisationer istället. För många skulle det betyda mycket att slippa åka hit och bli utsatt för diverse spe…
   Tror inte man lämnar sitt land och försöker tigga på annat ställe om man inte ser sig tvungen för att behålla livet.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s