Jag, ett tidningsbud #bloggswe

Till och från får jag frågan om hur det är att vara tidningsbud.
Här kommer några svar…
Det är tidiga mornar sex eller sju dagar i veckan. Jag har inställelsetid 02,15 varje dag som jag jobbar och tidningarna skall ute hos prenumeranter senast klockan 06,00.

Det är ju en lång kedja som måste fungera var natt. Tidningen har en sista pressläggningstid och därefter skall tidningen till tryckeriet för att tryckas och distribueras ut till oss som skall packa bilen eller dragkärran för de som har gångdistrikt, för att leverera varan till slutkunden.

Hela kedjan måste fungera för att allt skall gå smärtfritt. Har vi även post, så måste ju även den med bilen. Senvåren och sommaren är en underbar tid att jobba på, då man vaknar samtidigt som naturen gör det, men övriga årstider är det inte alltid så roligt. Snö, regn, stormar och andra naturhändelser påverkar oss väldigt mycket. Vintertid med snö är inte alltid så roligt. En del kunder tror att vi åker runt med helikopter och kommer fram utan problem. Många gånger är ju problemet att en del vägrar att inse att om de inte har skottat sin brevlåda, så försenas ju tidningen till nästa prenumerant.
Det är väldigt tråkigt att behöva förklara för de skötsamma att det blir sent för att andra mindre skötsamma inte tar sitt ansvar gentemot andra på distriktet.

Ett annat nu pågående problem är tidningskrisen som gör att det minskar med prenumeranter på papperstidningen, vilket gör att våra arbetstider minskar. Jag funderar just nu på om det är värt att jobba natt, att gå upp tidigt och leverera dessa tidningar när den betalda tiden är mindre än tidigare.

Ett tidningsbud i Skåne har filmat hela sin runda och spelar upp den i 5 gånger hastigheten.
Titta och fundera på vårt jobb:

3 reaktioner på ”Jag, ett tidningsbud #bloggswe

  1. Ja, själv har jag suttit i första änden, och försökt på tidningen klart till deadline. För varje minut vi drog över fick vi ”böta” 500 kronor (tryckeriet debiterade redaktionen). Det kostar stora pengar att låta buden stå och vänta på tidningen.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s