Jag är rädd ‪#‎jesuischarlie‬ #bloggswe

jesuischarlie

I går efter promenaden så kommer vi till bilen för att åka hem. Strax efter kommer en förlängd ekosändnig på radion. Ett nytt terroristdåd har inträffat i världen. Denna gång riktad mot en satirtidning i Frankrike.
Jag är så rädd att det skall tysta många men samtidigt är jag ännu mera rädd för att oskyldiga inom vissa grupper skall utpekas som medansvariga.

Vi är idag vana med att kunna säga och tycka nästan vad som helst även om vissa undantag finns. Det är något fint som vi måste vara rädda om. Vi har en press som inte är rädda att granska makthavare och rota i oegentligheter.

Organisationen Reportrar utan gränser vädjar till medier runt om i världen att publicera tidningen Charlie Hebdos satirteckningar, skriver TT.
”Yttrandefriheten får inte förminskas inför barbariet och ge vika för utpressning från dem som angriper demokratin och de värden vi gemensamt står bakom”, heter det i ett uttalande.
Många medier hörsammade maningen, medan andra valde en försiktig linje. Svenska Expressen har Charlie Hebdos sista satirbild av IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi på omslaget.
-Vår hållning är fortsatt tydlig: Yttrandefriheten ska inte inskränkas av hot eller ens av våld, sade Expressens chefredaktör Thomas Mattsson till TT på onsdagen.
Danska Berlingske publicerar flera av Charlie Hebdos teckningar och förstasidor, både i papperstidningen och på webben.
Chefredaktör Lisbeth Knudsen understryker att de publiceras som journalistisk dokumentation.
-Jag har den mycket klara hållningen att vi inte ska använda Muhammed-teckningar som demonstration, säger hon till Ritzaus.
De flesta ledande nyhetsredaktioner i USA valde att inte publicera några satirteckningar, med hänvisning till att de kan uppfattas som stötande för troende muslimer.
”Att beskriva bilderna i ord ger läsarna tillräcklig information”, skrev The New York Times talesperson i ett mejl till Reuters.

igår-idag-imorgon

En av mina fina Twitter och Facebook-vänner skriver så här.
Det svåra med att kommentera det man ännu inte vet allt bakom är att man lätt kan hoppa i galen tunna som man säger.
Dock, idag har demokrati och yttrandefrihet återigen satts på prov.
Demokrati är egentligen oerhört svårt, eftersom det är en balansgång mellan det som vi uppfattar som frihet och tolerans och samtidigt säkerställa människor säkerhet. Det är inte lätt.
Men, vi kan ALDRIG låta våld ta oss gisslan, vi kan ALDRIG låta minoritet styra majoritet och vi kan ALDRIG vika från det vi bestämt ska vara mänskliga rättigheter. Därför, idag, oavsett vilka som ligger bakom det dådet hyllar vi demokratin och yttrandefriheten och tänker på de som fick sätta livet till och deras närmaste. ‪#‎jesuischarlie‬

Vi får inte låta detta tysta någon att sprida det fria ordet men vi får heller inte döma någon oskyldig varken direkt eller indirekt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s